Одштампајте ову страницу

УСНУО У ГОСПОДУ ЈЕРОМОНАХ ЈУСТИН СЕГЕДИНСКИ САБРАТ МАНАСТИРА САРИНАЦ

УСНУО У ГОСПОДУ ЈЕРОМОНАХ ЈУСТИН СЕГЕДИНСКИ САБРАТ МАНАСТИРА САРИНАЦ

Родио се 9. децембра 1982. године у Обреновцу од оца Милана и Мајке Весне Сегедински.

Радећи као новинар дошао је у познање истине Божанске и приступио Епископу Врањском Пахомију, решен да остатак свог живота посвети Богу. Замонашен је заједно са својим потоњим Игуманом Николајем 3. маја 2010. године у манастиру Светог Оца Николаја у Врању, руком Епископа врањског Г. Г. Пахомија. По благослову епископа Врањског Г. Г. Пахомија у манастиру Светог Прохора Пчињског провели су три и по године.

Благословом Епископа Шумадијског Г. Г. Јована 1. маја 2014. године, дошли су у шумадијску Епархију у Манастир Саринац. Руком свог Епископа Г. Г. Јована 2020. године након преране смрти оца Николаја, рукоположен је у чин јеромонаха и постављен за настојатеља манастира. У манастиру су остали, отац Николај до упокојења, а Отац Јустин до пар месеци пред упокојење.

Под теретом искушења која са собом носи живот у монаштву, он је на жалост поклекао, и као јагње, које напусти благодаћу заштићени тор и свога пастира, није имао могућност да опстане. После дуже болести упокојио се у Господу на Богојављење 2023. године.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована земни остатци оца Јустина у 11 часова довежени су у Вазнесењску обитељ манастира Саринац, где је у 12 часова одслужено монашко опело, којим је по благослову Преосвећеног Владике началствовао архимандрит Онуфрије хиландарац игуман манастира Денковац уз саслужење: протојереја-ставрофора Милића Марковића, архијерејског намесника левачког, протосинђела Алексеја Ђурђевића духовника манастира Ралетинац, јеромонаха Пајсија настојатеља манастира Светог Пајсија светогорца у Шуљковцу, протојереја Срђана Кандића из Јагодине, протојереја Слободана Савковића пароха велико пчеличког и јеромонаха Нектарија настојатеља манастира Саринац.

Молитвено су присуствовале схи-игуманија Евгенија из манастира Ралетинац, игуманија Јефремија из манастира Светог Стефана са сестрама, игуманија Тавита из манастира Светог великомученика Георгија на Липару, монах Јустин из манастира Јошанице, монахиње Пелагија и Ана из манастира Благовештење рудничко, и монахиња Теодора из манастира Св Николаја у Манастрику.

Богонадахнуту беседу о блаженопочившем произнео је протојереј Срђан Кандић старешина Храма преподобне Мати Параскеве у Јагодини.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована припремљено је послужење за све присутне, а за покој душе новопредстављеног јеромонаха Јустина.
“Блажен је пут којим данас идеш брате јер ти је припремљено место покоја!”

Вероучитељ Никола Љубисављевић, чтец