Одштампајте ову страницу

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „ОЦИ ОТАЦА“ НОВИНАРКЕ НАЂЕ АНДРЕЈЕВИЋ КЕЛЕРИС

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „ОЦИ ОТАЦА“ НОВИНАРКЕ НАЂЕ АНДРЕЈЕВИЋ КЕЛЕРИС

У петак, 18. новембра 2022. године, у свечаној сали Библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу одржано је представљање књиге „Оци отаца“ новинарке Нађе Андрејевић Келерис.

Програм је водила Јасмина Иванковић, директорка библиотеке која се на самом почетку програма захвалила Црквеној општини Лазаревац уз чију несебичну помоћ је ова промоција организована и реализована.

Након уводне здравице коју је говорио Драгиша Симић, председник Удружења „Прела и посела“, публици се обратио старешина Храма светог великомученика Димитрија из Лазаревца отац Марко Митић. Отац Марко је у свом излагању образложио појам оца, односно отаца цркве и њиховом великом духовном значају за веру и народ. Затим је ауторка говорила о самој књизи што је и био разлог окупљања.

Пред 2000 година од рођења Христовог, ауторка је пожелела да интервјуише патријарха Павла и да од њега добије одговор на питање шта је 2000 година хришћанства донело човечанству. Патријарх српски Павле, 44. духовни поглавар на светосавском трону, пристаје на интервју и тако уводи ауторку у свет православља. Након разговора са патријархом Павлом Нађа Андрејевић Келерис одлучује да интервјуише преостале православне патријархе и у томе успева те је резултат тог његог прегалачког рада ова књига – „Оци отаца“. Књига је од историјског значаја за православни свет управо јер су у њој сабрани разговори са скоро свим поглаварима хришћанских цркава православног обреда на граници између два миленијума.

Одломке из књиге читао је глумац Првог приградског позоришта „Пулс театар“ из Лазаревца, Александар Трмчић.