СВЕЧАНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ “ПРОТА МИЛОРАД МИЛОШЕВИЋ – ПОРОДИЧНЕ И РАТНЕ (1944-1945) ХРОНИКЕ”

СВЕЧАНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ “ПРОТА МИЛОРАД МИЛОШЕВИЋ – ПОРОДИЧНЕ И РАТНЕ (1944-1945) ХРОНИКЕ”

Након вечерње службе 16. јуна 2022. године, у новој парохијској сали Цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, одржано је свечано вече на коме је представљена нова књига у издању издавачке куће Шумадијске епархије “Каленић”, издате са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована. Књигу “Прота Милорад Милошевић – ПОРОДИЧНЕ И РАТНЕ (1944-1945) ХРОНИКЕ” приредили су: јагодински свештеник при Цркви Светих апостола Петра и Павла - протонамесник Миломир Тодоровић, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду - ђакон др Ивица Чаировић, и научни сарадник Института за савремену историју у Београду -др Немања Девић.

Основа овог пажљиво приређеног дела су два списа проте Милорада Милошевића које је он назвао “Хроника породице Милошевића” и “Трагом двадесет и четврте – ратна хроника”. У првом спису, аутор износи своја знања о пореклу своје породице и дешавањима у Србији, посебно у Поморављу у XIX веку, да би се онда фокусирао на своју фамилију и породичне односе, са мемоарским освртима на Балканске ратове, Први светски рат а затим и на прилике између два светска рата. Аутор на крају овог дела говори о смрти својих родитеља. Други списје скуп дневничких записа и мемоарских података ауторове мобилизације и учешћа у Другом светском рату у периоду 1944-1945. године. Аутор се бави животима сабораца, људи који су са њим били у чети и које је познавао. Приликом описа ратних маршрута, аутор описује градове, села, насеља, планине, реке поред којих пролази југословенска војска, са много поређења и личних ставова о географији тадашње Југославије, јер је са својим батаљоном прелазио из Србије у Босну и Херцеговину, а затим и у Славонију, односно у данашњу Хрватску. Посебност дела јесте и поетика, која се нарочито налази у стиховима. Њих је – с времена на време – аутор записивао и додавао емоцију сувопарним описима догађаја, личности и географских предела.

Истраживачки тим је проучио живот и дело протојереја-ставрофора Милорада Милошевића, а затим је анализирао и његове списе. Уводне речи, опис методологије самог истраживања, анализу односа хронике и дневника, те опис живота, посебно на основу досијеа из архива Православног богословског факултета Универзитета у Београду, дао је ђакон др Ивица Чаировић. Протонамесник Миломир Тодоровић је идејни творац овог издања и аутор био-библиографије протојереја-ставрофора Милорада Милошевића, уз помоћ архива Епархије шумадијске и свих истријских извора који су му били доступни у Јагодини. Др Немања Девић је детаљно прегледао спис из Другог светског рата. Тако је настао критички осврт на сам спис и то из пера овог релевантног истраживача. Да би ово издање добило на својеврсној тежини, за поговор је узет текст о проти Милету његове кћерке госпође Гордане Милошевић, па овај текст омогућује увд и у емоцију и лични однос са аутором дела.

Приказано издање може да буде јасан показатељ како наука и мемоаристика, аутобиографија, или анали могу да изнедре објављивање непристрасних и научно анализираних списа клирика Српске Православне Цркве. Зато ову сарадњу Каленића -издавачке куће Епархије шумадијске, Православног Богословског факултета Универзитета у Београду и Института за савремену историју у Београду треба наставити и радити на начелима описане и примењене методологије приликом објављивања неких наредних списа у будућности.

На промоцији којој је присуствовао градоначелник Града Јагодине - господин Ратко Стевановић, уз присуство часних, пречасних и високопречасних отаца Јагодине, сви аутори приређеног издања су говорили о свом раду, оствареној међусобној сарадњи и искуствима које су стекли трудом и радом на овом пројекту. Нарочита захвалност исказана је Преосвећеном владици Јовану за препознати труд и важност ове публикације за Јагодину, Поморавље, Шумадијску епархију, али и за целокупну историју Српске православне Цркве и историје српског народа, као и уопштено историје бивше Југославије. Ово свечано вече су увеличали хор Цркве Светих апостола Петра и Павла из Јагодине и Певачко друштво Икос.

Вероучитељ Угљеша Урошевић