ПРЕДАВАЊЕ “КАКО ДА ВАШЕ ДЕТЕ ИМА ВОЉУ ДА ОСТВАРИ СВОЈЕ БОГОМ ДАНЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ”

ПРЕДАВАЊЕ “КАКО ДА ВАШЕ ДЕТЕ ИМА ВОЉУ ДА ОСТВАРИ СВОЈЕ БОГОМ ДАНЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ”

По благослову Епископа шумадијскога Господина Јована у недељу 15. маја у 18:30 а у организацији братства храма Светог Саве у амфитеатру поред самог храма одржано је предавање под насловом “Како да ваше дете има вољу да оствари своје Богом дане потенцијале”.

Предавање је одржала Биљана Грбовић ауторка књиге “Волим што сам сам родила баш тебе, баш такву, таквог!”

У уводу предавања упознала је слушаоце о поштовању дечије слободе у одабиру интересовања али у наставку свог излагања је посебно подвукла неопходност да родитељи деци ни у ком случају не олакшавају присутне тешкоће нити да их склањају од рада, радних обавеза и задатака па и непријатности које они доносе јер се тек тада деца уче истрајности и своју вољу уподољавају правим животним вредностима које ће их довести до схватања смисла живота и тешкоћа које ће они разрешавати када им живот то буде донео. Моћ родитеља је споменута у више у контексту оснаживања те способности и интензивнијег укључивања ње у сам процес васпитавања деце, јер без родитељске јаке воље ( везане за добробит детета) нема ни дететове воље, којом ће се борити са својом леношћу, у постизању неког вишег циља и идеала у њиховом животу ван родитељског дома. Биљана је поменула и да служење другом и заједници је највећи предуслов личног задовољства и напретка у образовном и васпитном процесу који траје читав живот. Љубав која се кроз строгост пројављује у свакодневном животу вољене деце, њих саме учи како да заволе тешкоће које су уствари прилике да се напредује и стичу нова сазнања и способности у припремању за њиховом лични живот. Само храбром одлуком родитеља да се живи исправно (морално и одговорно) ма колико тешко то било, нашој деци дајемо шансу да једног дана буду добри родитељи, супружници, да буду способни за стваралаштво и остварење своје сврхе. А ако дођемо до тога да имамо своју сврху, своју вољу, свест о томе да нисмо препуштени случајности, лако ћемо пронаћи нешто што нас кроз живот води а то је сама Љубав Која не познаје умирање.

После предавања уследила су питања присутних слушалаца, а одговори присутне гошће били су конкретни и подвучени су са једном њеном унутрашњом максимом која гласи : радујем се кад помажем. Скуп је завршен молитвом.

Јереј Немања Младеновић