СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ МАРКО – СЛАВА ЦРКВЕ У ВУЧИЋУ

СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ МАРКО – СЛАВА ЦРКВЕ У ВУЧИЋУ

На благој узвишици села Вучића поносно се уздиже црква Светог Апостола и Јеванђелисте Марка и она призива као лав, али не у пустињи, него у зеленој Шумадији своје лавиће (свој верни народ) и они се одазивају и посећују своју Свету Цркву. Тај евхаристијски призив на данашњи дан чуло је мноштво народа и од ране зоре испунило је порту и цркву својим присуством и молитвом.

Велика славска свечаност је почела Светом Литургијом коју су служили: протонамесник Дејан Шишковић из Лапова, јереј Ивица Камберовић из Сипића и ђакон Марко Арсенић из Лапова. За певницом су појали: протојереј Миломир Васиљевић из Вишевца, протојереј Влада Бранисављевић из Раче и стари свештеник који је дочекао пензију у овом живописном месту и прелепој цркви протојереј Ненад Савић из Тополе. Старешина цркве протојереј Велибор Јовановић је са великом радошћу и љубављу дочекивао свакога брата свештеника и парохијанина трудећи се да на Светој Литургији ништа не зафали. Био је кадар на свакоме месту када затреба бити и придодати заједно са својим синовима: Данком и Јанком и супругом Вероником.

Беседу је после прочитаног Јеванђеља произнео отац Ивица говорећи о светињи православља чија се истинитост преноси од Апостола до данас. Истина која је многим чудима доказана, многом крвљу потврђења. Ту истину проповеда Црква и те истине треба да се држи народ, а не неких испразних веровања и сујеверја. Међутим, како би чули ту истину морају у Цркву долазити, свештеника у свој дом призивати, Свето Писмо читати и онда ће бити прави хришћани умом и срце, а не само наслеђем предака. Трократним опходом и сечењем славског колача заокружено је евхаристијско славље Свете Тројице, а у славу и част Светог Апостола и Јеванђелисте Марка.

После Свете Литургије уприличено је славско послужење и укрепљење где се наставило говорити о свему ономе што се беседом у Цркви започело.

Марко Арсенић, ђакон