Одштампајте ову страницу

15. ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ У МЛАДЕНОВЦУ

15. ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ У МЛАДЕНОВЦУ

Богојављенско пливање за Часни крст одржано је петнаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Поред мноштва пријављених, одабрано је 150 учесника. Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било неколико жена и деце, а најмлађи учесници су били претшколског узраста.

Као и претходних година прво купање у новој години и пробијање леденог покривача било је на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог од стране старешине братства „Вожд“ Дејана Лазаревића (покретача и организатора догађаја). На Богојављење, у подне је одржан молебан који су служили протојереј Спасоје Марковић, јереји Марко Јефтић и Божидар Васиљевић и ђакон Саша Костадиновић, а потом су учесници понели Крст до места где се пливало. Отац Марко је бираним речима поздравио пливаче, упознао их са значајем празновања Богојављења и указао на важност коју овај празник има у животима свих православних хришћана.

Поред Младеновчана, међу пливачима су били и припадници елитних јединица МУП-а Србије, Војске Србије, као и чланови многих отачаствених удружења. Ове године временски услови нису били у потпуности неповољни, с обзиром на то да је језеро залеђено али дебљина леда није била велика. 150 учесника је добило благослов од свештеника, затим су прешли пут од 33 метра, три пута се погрузили у језеру и поклонили се Часном крсту, који је све време у леденој води држао Дејан Лазаревић. На крају су свим учесницима додељене су захвалнице и медаље, а братство храма Успења Пресвете Богородице обезбедило је пригодне дарове.

јереј Марко Јефтић