Одштампајте ову страницу

ПЕСМОМ АНЂЕЛА БОЖЈИХ

ПЕСМОМ АНЂЕЛА БОЖЈИХ

“Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља” (Лк 2, 14)

На данашњи дан радосног празника Рођења Христовог испуњена су широм света сва хришћанска срца. Овај Дан је за цео свет велика радост “јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову” (Лк 2, 11).

Рођење Сина Божјег јесте велика тајна љубави Божје. Никада човек није тако близак човеку као данас, на Божић. Никада одрасли и деца нису толико блиски једни другима као данас. Никада човек не осећа тако снажно потребу да се мири и зближава са другим људима као данас. Отуда је у нашем народу потреба и обичај да се на данашњи дан прашта и “мирбожи”, да се заборављају личне размирице, са жељом да се све око нас зближи и збратими у духу љубави и мира Божјег.

Анђелска песма у част Рођења Христовог јесте истинска песма која нам језгровито исказује суштину Христове поруке, садржај Његовог Јеванђеља и мисију свете Цркве, коју је Он, Оваплоћени Син Божји, основао. Слављење Бога, мир и добра воља међу људима представљају најсветији триптих божићне поруке. Славећи Бога, човек уједно уздиже и прославља себе. Проповедајући мир Божји, – мир Христов, мир без страха и насиља, – човек доприноси изградњи Царства Божјег на земљи. Једино добром вољом, у несебичном давању себе Богу и ближњима, може се постићи истинска људска солидарност и право заједништво у решавању свих проблема и остварити морални и материјални напредак.

Речи Божићњег тропара означили су почетак Литургијске радости и славља, рођења у телу Господа нашег Исуса Христа. “Рођење Твоје Христе Боже наш, засија свету светлост разума, и у њему се они који звездама служаху од звезде научише да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе, Исток с висине. Господе, слава Теби.”

Свечану Божићну Литургију у Саборном храму у Крагујевцу служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење братства Саборног храма: протојереја ставрофора др Зорана Крстића и Зарија Божовића, протојереја Дејана Лукића и Срећка Зечевића, протонамесника Душана Мучибабића, јереја Рашка Стјепановића, Слободана Савића, Дејана Марковића, те протођакона Ивана Гашића и Небојише Јаковљевића.

По благослову Епископа Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве, прочитао је свештеник Дејан Марковић, сабрат Саборног храма у Крагујевцу.

Свом верном народу желимо срећан Божић, желимо мир Божији и људски, мир Богочовечански, мир небоземни. Благословено свима и наступајуће ново 2022. Лето доброте Господње, које нека свима буде лето мира, слободе, здравља и време добре воље.

ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!