Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ДЕСЕТА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ДЕСЕТА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУ

У суботу, 13. новембра 2021. године, када наша Света Црква прославља Свете апостоле Стахија, Амплија, Урвана и друге са њима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Георгија у Поповићу.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, јеромонах Серафим (Ракановић), јереј Глигорије Марковић, јереј Милош Јелић, протођакон Иван Гашић и ђакон Бојан Миленовић.

За литургијско благољепије био је задужен музички састав „Србски православни појци“.

Након прочитаног јеванђелског зачала Његово Преосвештенство Епископ Јован је очинским речима поучио присутне. Говорио је да се човек по слободи опредељује за добро или зло, да је слобода дар који са собом носи одговорност.

Бог ће благосиљати човеков избор, а човек добро да одабира. Човек носи у себи Лик Божији али је питање да ли га је потамнио или га чува и са њега чисти греховну прашину. Јеванђеље подсећа човека да иште Царства Небеског, а Владика је нагласио да човек мора лепо да иште, смирено. Онда човек хода по земљи, а мисли на небо. То човек може само ако је истрајан у хришћанским врлинама и ако јесте онда је усмерен на Бога и бива растерећен. Човек треба да љуби ближњег свог, да другога стави испред себе и поништи сујету. Без другога нема спасења, са другима се спасавамо нагласио је Владика.

Закључио је Владика поуком о Истинском животу.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Свете Литургије, Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, под покровитељством Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, Градске општине Сопот и Центра за културу Сопот, у суботу 13. новембра 2021. године у цркви Светог великомученика Георгија у Поповићу одржана је десета по реду „Смотра црквеног беседништва“.

Тема овогодишњег Беседништва је била „Слобода“. Ове године богонадахнутим речима су нам се обратили: свештеник Глигорије Марковић – Архиепископија београдско-карловачка, свештеник Марко Јефтић – Епархија шумадијска, свештеник Милош Јелић – Епархија шумадијска и професор Богословског факултета Универзитета у Београду Проф. др Богдан Лубардић који је говорио о Светом деспоту Стефану Лазаревићу.

За музички део програма је био задужен музички састав „Канон“ из Крагујевца уз пратњу Марије Вучковић, Николине Вучковић и Александре Пашић.

Простор црквеног дворишта у Поповићу се за ову прилику додатно обогатио изложбом цртежа „Лоза Немањића“ Марије Вучковић из Београда.

Организаторе овог дијалошко-духовног надметања је ове године обрадовала посета великог броја миле браће и сестара, а посебно посета Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, Проф. др Радомира Ракића протођакона и председника Градске општине Сопот Господина Живорада Милосављевића.

И ове године је поповићка црква дала мали допринос беседништву.

Дакле, Десетом смотром црквеног беседништва смо понеговали љубавни и творачки дијалог, попут онога којим је Бог све створио.

протонамесник Марко Стевановић