Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

Велика духовна радост се осетила 2. новембра 2021. године у Рачи крагујевачкој, на празник светог великомученика Артемија, јер је Епископ шумадијски г. Јован служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла.

Пре саме Свете Литургије Епископ Јован је освештао новоподигнуту палионицу свећа.

Возгласом “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа” започела је Света Архијерејска Литургија уз саслужење Архијерејског намесника рачанског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протонамесника Горана Живковића и Владе Бранисављевића, јереја Ивана Антонијевића, Ивице Камберовића и Милоша Никодијевића као и протођакона Ивана Гашића и ђакона Марка Арсенића и Бојана Миленовића.

Духовна поука Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Чтецирао је господин Марко Лазовић, а за певницом су појали надалеко познати Српски православни појци.

После прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је одржао беседу у којој је рекао да се у Светом Писму највише говори о љубави божјој, али да је потребно и да човек узврати Богу за ту љубав. Љубав Божија је толико велика да она надомешћује људске недостатке јер је то једина права љубав. Данас често чујемо реченицу „волећу само онога који мене воли”. Са друге стране божија љубав воли једнаком љубављу и праведника и грешника-наставио је беседу Епископ шумадијски. Да би задобили љубав према Богу треба да верујемо у Њега. Док се Господ није оваплотио ми нисмо могли ни да схватимо колико је велика љубав Божија. Црква је радионица која прерађује оно што није добро у човеку у оно што је добро, нагласио је владика Јован. Бог не окреће леђа ни ономе који њему окреће леђа. Сазнање да нас Бог воли треба да нас крепи. Ко не живи у љубави са Богом не живи ни у љубави са самим собом. Свети Јован Богослов је лепо описао Бога у две речи рекавши да је Бог љyбав. Заједница у којој нема љубави пропада, а сваки човек вреди онолико колико има љубави у себи. На крају своје богонадахнуте беседе Епископ Јован је благословио све присутне.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Због несебичног залагања око храма и порте Епископ шумадијски Јован одликовао је протонамесника Владу Бранисављевића чином протојереја. Он му се затим обратио пригодним саветима рекавши му да добијени чин треба да му буде још већи подстрек на служење Богу и ближњима. Сем проте Владе одликовани су Архијерејском граматом признања Милинка Солунац, Милош Ђорђевић и Ђорђе Радомировић из Раче. Архијерејском граматом захвалности одликовани су Скупштина општине Рача и Слободан Миловановић из Ђурђева, а Архијерејском захвалницом Андреја Стојановић и Данијел Миличић из Доње Раче, Ненад Јовановић, Љубиша Петровић, Саша Радојевић и Владанка Марковић из Раче , Ненад Гроздић из Адровца и Војкан Даничић из Мирашевца.

После причешћивања присутног свештенства, Светом Путиру су у великом броју приступили и верници рачанског краја, а међу њима је било и вероучитеља и деце која похађају верску наставу у великом броју.

Након Свете Архијерејске Литургије уследила је трпеза љубави коју су припремили надлежни пароси са верујућим народом Раче.

Протонамесник Горан Живковић