Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИУ 19. недељи по Духовима, када наша Света Мајка Црква прославља Светог апостола Луку и Светог Петра Цетињског, у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Владики су саслуживали игуман манастира Јошанице Архимандрит Евтимије, протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј Милан Радовић, протојереј Александар Гајић, јереј Милан Ђорђевић и јереј Милош Јелић.

У својој Јеванђељској беседи, Владика је тумачио прочитане Јеванђељске речи, али је говорио и о значају данашњих Светитеља, Светог Луке и Светог Петра Цетињског.

“Бог зна и осећа човеково срце, он зна и осећа човекову душу”, рекао је Владика на самом почетку. “Ако желимо да нас Бог чује, морамо и ми Њега да чујемо.”

Такође, нама је потребно да проверавамо и улазимо у своје срце, да видимо да ли је у њему Бог “јер како хоћете да вама чине људи, тако и ви чините њима”.

На овом месту се Владика осврнуо на ове Јеванђељске стихове и додао да је потребно да се држимо овог закона Божијег. Потребно је, не само да знамо законе, већ и да их се придржавамо и да се према другима опходимо онако како бисмо желели да се други опходе према нама.

“Ако желимо да будемо вољени, треба и ми друге да волимо. А на првом месту, да волимо Бога”, рекао је Владика. “А ако волимо Бога, онда и живимо по вољи Божијој.”

Упозорио је да мора постојати ред и поредак, али и да не смемо бити “млаки”, да морамо да ревнујемо за нашу веру.

“Лењост је опака болест, у било ком погледу. Она човека води на психијатрију”, рекао је Владика. “Ми смо икона Божја и ми њу треба да чистимо, јер Светињу морамо да осетимо, да Њу живимо, да испуњавамо оно што нам је речено”. Управо нам је речено да “што не желиш себи, не чини другоме”.

Не смемо се затварати у себе, већ да дозволимо да уђе Бог, а са Њим и људи. “Ако има Бога у нашем срцу, онда ће имати места и за цело човечанство, јер има љубави.”

Истинска хришћанска љубав је основно начело живота људске личности. Ми се не спасавамо као појединци, већ искључиво у заједници.

“Христова љубав је порицање свих видова егоизма, себичности, саможивости и самољубивости. Неће бити мира, ни слоге док не применимо ову Христову данашњу поуку – што не желиш себи, не жели другоме”, упозорио је Владика своју паству. И ако испунимо ову Христову поуку, испунили смо цело Јеванђеље. Овде је Христос обележио једини начин на који можемо остварити Царство Небеско, благодатни живот и овде на земљи.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

На крају своје беседе, Владика је позвао верне да призову Бога, да Му се помоле и да преузму на себе ову споменуту Христову Јеванђељску заповест.

Св. Чаши Спасења приступио је велики број деце и верног народа, сјединивши се са Васкрслим Господом.

Након отпуста, Владика Јован је вернима поделио иконице Светог Луке и заједничарење се наставило на Трпези љубави коју је припремило братство храма Светих апостола Петра и Павла.