СТРУЧНИ СКУП О СТРАТЕГИЈАМА ВЕРСКИХ МЕДИЈА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: ПОЗВАНИ СМО ДА ЉУДИМА КАЖЕМО “ДОЂИ И ВИДИ”

СТРУЧНИ СКУП О СТРАТЕГИЈАМА ВЕРСКИХ МЕДИЈА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: ПОЗВАНИ СМО ДА ЉУДИМА КАЖЕМО “ДОЂИ И ВИДИ”На позив Радија Златоусти, упућен уредницима верских медија у Србији православне, римокатоличке и исламске вероисповести на стручни скуп који је био посвећен утврђивању стратегија наступа верских медија на друштвеним мрежама, одазвало се 14 медија. Учесницима скупа који је одржан у Богословији “Свети Јован Златоусти” обратили су се као излагачи ђакон Александар Савић управник Центра за проучавање савремених технологија Српске православне цркве, проф. др Растко Јовић са Православног богословског факултета из Београда и г-ђа Сузана Миличић, директорка консалтинг агенције “Контакта” из Београда и некадашња новинарка.

Говорећи о наступима верских заједница у медијима ђакон Александар Савић је рекао да је најбоље да прво себи одговоримо на питања: Коме се обраћамо, кога ангажујемо, где наступамо, шта желимо да кажемо, ко наступа и како наступа. “Најгоре би”, по његовом мишљењу било “да верских заједница нема у медијима”. “Ми смо”, каже, “позвани да људима кажемо “Дођи и види”. По речима ђакона Александра, који је анализирао и грешке које верске заједнице праве када наступају у медијима важно је да се ангажују професионалци и да говоре свештена лица. Има људи који наступају са великим ентузијазмом у име Цркве, али “траљаво”. Ако ништа друго професионалци треба да буду саветници. Није свеједно и на који начин естетски преносимо информације, на који начин изговарамо оно што причамо, да ли је текст писмен или неписмен, а и у технички део би требало да буду укључени људи из струке. Наравно, за све то потребни су нам ресурси и финансије који морају да буду адекватни.

Професор др Растко Јовић такође је у завршници свог излагања говорио о ресурсима, предлажући да се на богословским факултетима озбиљније него до сада подучавају студенти наступима у медијима и мисији верских заједница у медијима. Он је у свом изагању посвећеном односу медија према сукобима у Цркви рекао да проблеми нису само у медијима, већ и у цркви. “Ми као да се изгубимо у тумачењу шта је идентитет Цркве”, каже професор Јовић. И он сматра да морамо да схватимо шта је улога Цркве у друштву, као и шта је друштво, шта је јавност за нас.

Тема Сузане Миличић била је да ли су традиционални медији и друштвене мреже сарадници или супарници. Она је, најпре поздравила одлуку Његове светости патријарха српског г. Порфирија да отвори налоге на Фејсбуку и Инстаграму, али је изнела и своје изненађење што налог на Инстаграму после само два месеца није активан. У наставку свог предавања говорила је о томе да је млађа публика присутнија на друштвеним мрежама, док су старијој ближи традиционални медији, телевизија пре свих. Она је похвалила налоге на друштвеним мрежама које имају телевизија Храм и Радио Слово Љубве. Предност верских медија је што на друштвеним мрежама не морају да јуре кликове, па могу са својом публиком да буду опуштенији.

У разговору са гостима из римокатоличке и исламске заједнице стекао се утисак да су проблеми слични и заједнички, као и да постоји велики ентузијазам за сарадњу.

Подсећамо да је Стручни скуп одржан уз благослов Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована и уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, на конкурсу намењеном подршци професионализације медија.

Гордана Јоцић, одговорна уредница Радија Златоусти