Одштампајте ову страницу

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ЗА УСПЕШАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ 2021/2022. ГОДИНЕ НА ПРОСТОРУ КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ЗА УСПЕШАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ 2021/2022. ГОДИНЕ НА ПРОСТОРУ КОЛУБАРСКО – ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВАУ току септембра 2021. године у свим храмовима на простору Колубарско – посавског намесништва служена је Света Литургија са призивом Светог Духа за успешан почетак нове школске 2021/2022. године.

Велики број ученика заједно са својим вероучитељима присуствовао је на Светој Литургији и активно учествовао у богослужењу кроз заједничко појање са хоровима и изговарањем молитви које су научили на часовима верске наставе. После заамвоне молитве прочитана је молитва за ученике. Велики број ученика приступио је Светој Чаши и тако у себе примио Тело и Крв Господа Исуса Христа.

Као круна почетка нове школске године у понедељак 4. октобра 2021. године када наша Света црква прославља Светог Кодрата и Оданије Воздвижења у парохијском дому при храму Светог Великомученика Димитрија у Лазаревцу обележено је двадесет година од повратка верске наставе у образовни систем Републике Србије. Том приликом координатор за верску наставу Колубарско - посавског намесништва протонамесник Влада Димитријевић са наставницима верске наставе организовао је свечани пријем за директоре основних и среднњих школа са простора овог намесништва. Директорима је представљен историјски развој верске наставе која своје место у образовно васпитном систему заузима још од Велике сеобе Срба па све до 1951. године када је због идеолошких разлога, а не одлуком неког стручног тела и насилно укинута. Предочена је улога и допринос Православног катихизиса у савременом српском друштву. Представљене су активности наставника и ученика током предходних школских година, као и планови за текућу школску годину. Презентацију коју су имали прилику да погледају припремили су Илија Цветковић, Драган Гајић и Стефан Ђорђевић вероучитељи из Лазаревца. Могли смо да се похвалимо високим процентом ученика који похађају Православни катихизис на простору читавог намесништва.

Школама су уручене захвалнице за допринос на унапређењу квалитета наставе Православног катихизиса, као и директорима за досадашњу успешну сарадњу.

Након изложене презентације за све присутне уследила је трпеза љубави коју су својим трудом и залагањем за припремили вероучитељи Колубарско –посавског намесништва.

Стефан Ђорђевић, наставник верске наставе