Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИУ суботу, 25. септембра 2021. године, када наша Света Црква слави Светог свештеномученика Автонома, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Чибутковици.

Епископу су саслуживали: архимандрит Доситеј (Радивојевић) Хиландарац, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, јереј Рашко Стјепановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

За певницом су појали Србски Православни појци.

Обраћајући се окупљеним верницима Владика Јован је очински поучавао: „Преко родитеља, а по благослову и љубави Божијој, дарован нам је овај привремени, пролазни живот. Али Бог нам за разлику од овог пролазног живота даје и вечни живот, вечну правду, вечну истину. Самим тим и наша љубав према Богу треба да је изнад љубави према родитељима. У свом домостроју спасења, Господ нас више воли неголи отац и мајка, брат и сестра. Родитељска љубав је неизмерно велика, па ипак Божанска љубав надилази у многоме и ову љубав. Али љубав према Богу не искључује љубав према родитељима. На почетку нам Бог даје заповест да поштујемо родитеље, да нам буде добро и да дуго поживимо на земљи. Родитеље треба да волимо и поштујемо, чак и када нас одвраћају од Бога. А да би човек волео Бога и да би га видео, мора имати чисто срце. Зато и ми вапимо речима пророка Давида да Господ срце чисто сагради у нама и дух прави обнови у утробама нашим. Тада када је срце чисто, оно постаје дом несместивог Бога, веће од Васионе.“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Сабрање је завршено трпезом љубави коју је за окупљене вернике припремио протојереј Жељко Ивковић, парох чибитковачки заједно са верницима ове парохије.

Влада Димитријевић