Одштампајте ову страницу

Упокојила се у Господу протиница Емилија Анђелковић

Упокојила се у Господу протиница Емилија Анђелковић

“Благо гробу што свијетли у тами кад му кандило пале нараштаји!”

У сутон празника Светог Апостола Тита, у уторак, 7. септембра ове године, хришћански, безболно, непостидно и мирно, баш као што се служитељи Божијег Олтара свакодневно моле, упокојила се у Господу протиница Емилија-Мила Анђелковић, супруга умировљеног пароха жабарског, крстоносног протојереја Тихомира Анђелковића.

Протиница Мила рођена је 28. јула 1949. године у чувеној породици Дрењаковић у Церовцу, од оца Бранислава и мајке Десанке. Септембра месеца 1968. године ступила је у Свету Тајну Брака са Тихомиром, да би већ након месец дана пратећи свог мужа отишла у Жупањевац где је он постављен за пароха. Почивша протиница била је главни ослонац проти Тики како у породичном животу, тако и у његовој парохијској и пастирској служби. Све време своје активне свештеничке службе прота је са својом протиницом провео на парохијама епархије Шумадијске. Последња парохија, у којој су и прота и протиница оставили неизбрисив траг је била жабарска парохија, Архијерејско намесништво опленачко. Пензионерске дане провела је у породичном дому Анђелковића, у Придворицама, родном селу свог супруга, тако што је била ослонац свом супругу који служи као духовник болнице “Стефан Високи” у Паланци, радећи у свом домаћинству и молећи се Богу. Са протом Тиком родила је сина и ћерку који су им подарили четворо унучади.

У недељу, 12. септембра 2021. године на сеоском гробљу у Придворицама протиница Мила биће сахрањена, где ће чекати Други Долазак Христов и Васкрсење из мртвих.

Драга протинице Мила, добар си рат ратовала, трку си завршила, веру си одржала! Сада те чека венац правде који ће ти дати Господ наш, Свеправедни Судија!

Лазар М. Коларевић, чтец