Одштампајте ову страницу

ЈУБИЛАРНА ПРОСЛАВА ВИДОВДАНСКЕ ВЕЧЕРИ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕ

ЈУБИЛАРНА ПРОСЛАВА ВИДОВДАНСКЕ ВЕЧЕРИ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕНа дан када наша Света Православна Црква молитвено прославља спомен Светог благоверног кнеза Лазара и осталих мученика са њим пострадалих за Православну веру и Свето Косово, 28. јуна 2021. године, благословом епископа шумадијског Господина Јована, при храму Светог великомученика Георгија организовано је сада већ јубиларно пето Видовданско вече.

Прослава је отпочела литургијским сабрањем, којим је началствовао протојереј Срђан П. Тешић, који је у својој беседи подсетио сабране вернике о значају жртве коју је поднео Свети кнез Лазар са својом богољубивом војском, добровољно проливши крв невину ради одбране од агарјанског иноверства. Њоме су освештали свету косовску земљу чије духовне плодове ми и данас убирамо. Угледајући се на њих и ми данас треба да следимо пример кнежеве жртве, гледано кроз духовне очи, да наша духовна жртва светли пред Христом Богом нашим.

У вечерњим часовима благоверни народ је почео да се окупља и испуњава порту храма Саветог Георгије и жељно исчекује да види програм који је са великом љубављу припремио хор “Свети Ђакон Авакум”, при овоме храму предвођени протиницом Милицом Тешић, са гостима који су се срдачно и са радошћу одазвали гостовању и својим присуством и изведбама увеличали ово вече. Црквена звона разбила су жамор присутних, усмеравајући њихову пажњу на учеснике приредбе који су почели да заузимају своја места на бини. Међу гостима били су браћа свештеници епархије шумадијске као и драги гости из епархије банатске и браничевске. Својим присуством, ово сабрање су увеличали настојатељ манастира Праведног Јова у Прекопечи јеромонах Герасим са братством, сестре манастира Драча на челу са високопреподобном игуманијом мати Јеленом и игуманија манастира Дивостина мати Анастасија са сестрама.

Програм је отпочео интонирањем химне коју су саборно извели хор домаћин са гостујућим хоровима, дечијим хором при Саборном храму у Крагујевцу “Свети Симеон Мироточиви”, предвођени госпођом Маријом Радојевић и хором Панчевачког српског црквеног певачког друштва на челу са госпођом Борјаном Стражмештеров.

Потом се домаћин представио песмом светом кнезу Лазару, коју је за ову прилику за наш хор написала госпођа Ивана Прлина Никодијевић. Најмлађи чланови хора су се представили песмом посвећеном заштитнику овог светог храма, који је могао послужити као пример Светом кнезу Лазару, јер је своју крв пролио за Господа.

Велику радост за нашу парохију чини и наш понос младог песништва Александра Јанићијевића, који се представио ауторским стиховима песме “Деца плавих шума”.

Потом је наступио дечији хор при Саборном храму у Крагујевцу, који се представио песмом светоме, чије име носи, а потом и познатом песмом “Пећка кандила”, уз инструменталну пратњу младих музичара.

Некада се упитамо да ли уопште да их назовемо гостима, јер су увек са нама, најмлађи чланови креативног центра “Раскршће”, представили су се рециталом песама “Замолите своје родитеље” и “Са Косова зора свиће”.

Велику радост за нас чинило је учешће хора који по први пут гостује код нас и увеличава наше сабрање својим учешћем, хора из Панчева, епархије банатске “Панчевачко српско црквено певачко друштво”, који су се представили песмом Светог владике Николаја “Победна песма” и одабраним стиховима 135. Псалма “Славите Господа”. Ова изведба изазвала је велико одушевљење код присутног народа.

Протиница Виолета Сандић, гошћа из банатске епархије са својим супругом протом Радомиром Сандићем, сабране је упознала са житијем Светог новомученика Теодора епископа вршачког, који је по угледу на кнеза Лазара положио живот свој за веру и одбрану отачаства. Потом је отпевала своју ауторску песму посвећену овом угоднику Божијем.

Да се деца угледају на своје родитеље и светло прате њихов пример показује и пример ове свештеничке породице, чија су деца наследила музикалност од својих родитеља, те се овом приликом представили изведбама класичник комада гудачког дуа.

Велику захвалност дугујемо хармоникашу наше парохије господину Александру Радосављевићу, који је жртвовао своје време и уложио велики труд да нас испрати на пробама, те смо уз његову пратњу на хармоници извели песме “Лазарица” и “Ораховцу башто рајска”.

На самом крају вечери, наступили су наши драги и верни гости, чија узајамност љубави и гостовања са нашим хором никада није престала, чланови Српског ансамбла “Смиље”, предвођени кореографом Иваном Јовић, који су се предстваили играчким кореографијама српских народних игара у три играчке генерације својих чланова.

На крају програма домаћин протојереј Срђан П. Тешић се обратио вернима и захвалио на њиховом присуству, верности своме храму, љубави коју непрестано указују на разне начине и позвао их да истрају у својој љубави, по речи апостолској, да им не досади. Потом је позвао све присутне да одиграју општенародно коло око свога храма, које је одсвирао хармоникаш Александар Радосављевић.

Александар Д. Радовановић, студент Православног богословског факултета у Београду
Страхиња Вуксановић, дипломирани правник