Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У ЦЕРОВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЦЕРОВЦУТрећега дана Свете Тројице, 22. јуна 2021. године, Црквена Слава обележена је веома свечано. Светом Литургијом началствовао је Епископ шумадијски Господин Јован, а саслуживали су му:архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор Мр Рајко Стефановић, протојереј Милан Томић, протонамесник Слободан Савковић, јерођакони Јован (Прокин) и Василије (Старовлах).

Чтецирали су Лазар Коларевић и Василије Тешић, док су својим појањем славу улепшали Србски православни појци.

Након прочитаног Јеванђеља, епископ је све присутне поучио и рекао да смо сви дужни да живимо хришћанским животом. Епископ је такође објаснио шта значи живети по Богу, по Јеванђељу и по делима Светих Отаца. У цркви све бива од Оца кроз Сина у Духу Светоме, а од нас самих зависи ко ће нас водити Дух Свети или Дух времена. Владика је такође и нагласио да слобода без одговорности није достојна ни Бога ни човека. Сваки човек у времену у ком живи треба да посведочи Бога и да покаже да је управо он икона Божја. Пред крај своје беседе епископ је додао да до Бога није могуће доћи без благодати Божије и да је грађење Вавилонске куле само пут који води у пропаст.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, пререзан је славски колач који је припремио господин Дејан Срећковић из Церовца. Потом је припремљен пригодан ручак за све окупљене у новосаграђеном трпезару који је саграђен за непуна три месеца и приликом овог послужења госте је увеселио КУД “Гружа” који је дугогодишњи пријатељ овога храма.

протојереј Дејан Петровић