Одштампајте ову страницу

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “СВЕТЕ ЖЕНЕ” У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ У МЛАДЕНОВЦУ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “СВЕТЕ ЖЕНЕ” У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ У МЛАДЕНОВЦУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована у петак, 18. јуна 2021. године, након акатиста Богородици Тројеручици у 18 часова у свечаној сали парохијског дома храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу отворена је изложба икона Марије Вукосављевић “Свете жене”. Нашој Цркви и нашем граду је учињена велика част, пошто су ове иконе премијерно изложене у парохијском дому храма Светог Саве у Београду, а потом у Младеновцу.

Уводну реч је одржала ауторка која је поздравила окупљене и изразила велику радост што ће њена дела видети Младеновчани, њени суграђани. Изложбу је отворио Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, који се захвалио Марији Вукосављевић на указаној части и прилици да верни народ ове шумадијске вароши види иконе рађене у несвакидашњој техници. Отац Жељко је подсетио на значај уметности и лепоте у Цркви, њеној пуноћи и извору са којег се од стране Бога надахнути аутори напајају. У музичком делу програма отварања изложбе наступила је група “Нектарија” из Ваљева, коју чине јереј Никола и Дајана Петровић.

Изложене иконе су рађене у техници веза на рециклираним материјалима који су некада управо били део одеће жена које су на одређен начин одбациле старог човека и огрнуле се хаљинама врлине и добрих дела. Одбачени свилени костими, кошуље, хаљине – сада попримају нови облик и уместо некадашње световне добијају духовну улогу. Тако и жене које су их носиле некада, уживајући у својој таштини, сада воде потпуно нове животе, као хришћанке, монахиње, игуманије, а неке граде свој пут и даље у свету, само са новим духовним тежњама праћене речима – “Ви који се у име Христа крстисте, у Христа се обукосте.”

јереј Марко Јефтић