Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ

Епископ Шумадијски Господин Јован је поводом славе манастирске капеле, посвећене Светом Свештеномученику Јоаникију - Липовцу, служио Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Венчац у Брезовцу.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић архијерејски намесник опленачки, протојереј Милован Ранковић, протојереј Миливоје Старовлах, гост са Свете Горе јерођакон Силуан Григоријатски, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Својим умилним појањем Свету Литрургију је украсило свештенство орашачког намесништва као и теолог Милан Ђоковић - појац манастира Студенице.

Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, Епископ Јован је све присутне у својој богонадахнутој беседи подсетио на житије, мученичко страдање и “гордо” ношење крста Светог Свештеномученика Јоаникија, рекавши: “Ми славећи Васкрслога Господа славимо и све Његове свете. Свети Јоаникије је кроз своје страдање постао чувар вере и Бог га је обдарио смирењем, трпљењем – по речима Божијим – трпљењем спашавајте душе своје”. Епископ је даље наставио о поукама вере и хришћанског живота наводећи да треба да живимо тако да учинимо овај свет рајем. Потом је указао на важност вере и да веровати значи да се у дубини своје душе сретнемо са Богом. Владика Јован је подсетио и на речи Светих отаца који кажу: “Што је већа и јача вера код човека, то је мања разлика између Бога и човека”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ је на крају Свете Литургије, пререзао славки колач и честитао славу домаћину монаху Јоаникију и представницима Здравственог центра-Аранђеловац.

Трудом домаћина, монаха Јоаникија, уприличена је трпеза љубави, коју су употпунили етно звуцима и родољубивим песмама етно група Аманет.

Ђакон Александар Бабић