Одштампајте ову страницу

ВАСКРСНИ УТОРАК И ПРАЗНИК СВЕТЕ МАТРОНЕ МОСКОВСКЕ ЛИТУРГИЈСКИ ПРОСЛАВЉЕНИ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА

ВАСКРСНИ УТОРАК И ПРАЗНИК СВЕТЕ МАТРОНЕ МОСКОВСКЕ ЛИТУРГИЈСКИ ПРОСЛАВЉЕНИ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈАНа Васкрсни уторак верни народ сабрао се под сводове храма светог Георгија да саборно прослави Васкрслог Господа и празник свете Матроне Московске.

Свету Литургију служио је протојереј Срђан П. Тешић, а на литургијске прозбе одговарали су чланови хора “Светог ђакона Авакума” предвођени протиницом Милицом Тешић.

У својој богонадахнутој беседи прота Срђан је говорио о значају Васкрсења за наш живот и да наш живот добија свој смисао само вером и надом у Васкрслог Спаситеља. Истакао је пример свете Матроне, која је цео свој живот Христу Богу предала и њени савременици су је препознали као пример правоживља и себе су препоручивали њеном молитвеном заступништву. Да је наша вера вера у Живог Бога показује и то да и после много прохујалих деценија по представљењу праведне старице Матроне, верни народ јој се и даље обраћа за молитвену помоћ, а она као добра старатељка прима њихове молитвене вапаје и блажи им боле. Да светитељка не остаје глува на наше вапаје показало се и данас у шумаричкој цркви када су многи од оних, који су по њеним молитвама добили лек и утеху у невољи, принели славски колач и кољиво. Славска знамења у част светитељке принео је и осветио прота Срђан.

Литургијко сабрање је завршено пригодним послужењем које су припремиле вредне домаћице.