Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ У ЂУРЂЕВУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ У ЂУРЂЕВУУ петак 9. априла 2021. године у селу Ђурђеву крај Раче одржана је исповест свештенства архијерејског намесништва рачанског и то у петак четврте недеље васкршњег Поста. Исповедник свештенству је био игуман манастира Ћелије Доситеј Радивојевић.

После прочитаних молитава Светој Тајни Исповести су приступили сви присутни свештеници, а затим су заједно са присутним верницима дочекали Епископа шумадијског Г. Јована који је служио Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова.

Епископу су саслуживали игуман манастира Ћелије Доситеј Радивојевић, Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесници Горан Живковић и Влада Бранисављевић, а уз саслужење протођакона Ивана Гашића и ђакона Марка Арсенића.

При крају Литургије Епископ Јован је одржао пригодну беседу у којој је нагласио да не постоји други начин сједињења са Богом сем путем Светог Причешћа. Ми се причешћујемо за здравље, али и за живот вечни. Такође, сем што се причешћујемо, ми се данас клањамо и Крсту Господњем. Он је даље нагласио да у току Поста треба да проверавамо какав је наш духовни живот, а потребно је изнад свега да дођемо до свести да смо грешни, као и да и мењамо свој живот. Човек који се не мења на боље је горд човек који сматра за себе да није грешан. Крштењем смо се обукли у Христа, ало зато треба и да живимо по Богу. Ту одећу којом смо се крштењем оденули треба да сачувамо чистом. Последица непослушности је смрт, тако је и Адам због непослушности довео себе до смрти-нагласио је даље шумадијски архипастир. Свака непослушност Цркви је бунт против Бога. Адам је видео шта је изгубио тек кад је непослушношћу наследио смрт. Постом и молитвом ми треба да одгонимо шаптача који нас наговара на непослушност. Пост и молитва су најјаче средство против нечастивих сила. Ако не постимо на прави начин нећемо осетити духовну радост нити у току самога Поста, нити за највећи празник Васкрсења.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован је даље наставио своју беседу рекавши да нам ваља у току Поста да чистимо и своју душу али и своје тело. Велика је радост бити човек, бити у Цркви и служити у Цркви која је заједница Тела Христовог. Пост треба да краси човека као икону Божију и ако не чистимо ту икону она ће потамнити. Свети Оци у Посту виде једну аскезу којој је циљ стицање смисла живота. Када изгуби осећање за вечност човек се веже само за оно што је пролазно, за оно што је од данас до сутра. Не брани нама Бог да се бавимо овоземаљским стварима, али оне не треба да нам замагле смисао живота. Нема изговора за избегавање Поста, али треба постити пре свега срцем и језиком. О језику треба нарочито водити рачуна, нагласио је даље Епископ Јован. Ђаво се највише плаши крста, поста и молитве. Без Бога не можемо ништа, а са Богом можемо све-нагласио је на крају своје богонадахнуте беседе шумадијски владика верном народу. При крају Свете Литургије су се причестили сви присутни свештеници, а затим и мноштво присутних верника.

После Свете Литургије одржан је у суседном Саранову састанак Епископа Јована са свештенством овог намесништва на коме је протојереј Велибор Јовановић прочитао реферат на тему "Ако верујеш, видећеш славу Божију". После прочитаног реферата за који је Епископ нагласио да је у исти уложен приличан труд, одржана је занимљива дискусија уз бројна питања и коментаре свештеника, али и добронамерне сугестије и критике. Епископ Јован је на крају разговора очински поучио проту Велибора дајући му добронамерне и корисне савете. На крају данашњег сабрања је уследила трпеза љубави коју је у парохијском дому припремио о. Мирољуб са верујућим народом.

Протонамесник Горан Живковић