Одштампајте ову страницу

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “БЕЗ ЛИЧНОСТИ СПАСИТЕЉЕВЕ НЕМА НАМ СПАСЕЊА”

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “БЕЗ ЛИЧНОСТИ СПАСИТЕЉЕВЕ НЕМА НАМ СПАСЕЊА”И ви имате помазање од светога, и знате све.
Не писах вам као да не знате истине, него што је знате,
и знате да никаква лаж није од истине.
(1 Јов 2, 20-21)

Преосвећени Владика Јован, служио је свету архијерејску литургију, у понедељак тридесет и пет по Духовима, у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Преосвећеном су саслуживали: протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић, јерођакон Василије (Старовлах), јерођакон Јован (Прокин), и ђакон Александар Ђорђевић.

Чтецирали су богослови: Филип Берић, Душан Каучић, Лука Пантелић, Василије Тешић, и Ђорђе Милутиновић. Свето литургијско сабрање су употпунили својим присуством и ученици основне школе “Мирко Јовановић” који су се у наставку службе и причестили животворним Тајнама Христовим.

Наша света Црква овог дана прославља светог мученика Памфила презвитера и ђакона Павла. Јеванђелист Марко нам доноси радосну вест о Христовом уласку у Јерусалим.

По прочитаном Јеванђељу Преосвећени Владика је истакао питања спасења: “Човек хришћанин поставља питање: Како да се спасе? Он поставља питање како треба да живи да би задобио вечни живот и да се спасе? Треба да држи заповести Христове и да љуби Бога и да љуби другога као себе самога. То је основна заповест на коју се надовезују сви оних десет заповести које имамо. Човек се исто тако пита: чега треба да се држи да би се спасао? Одговор светих отаца и самога Христа јесте да се држимо Јеванђеља и да живимо по Јеванђељу. Јеванђеље јесте управо Јеванђеље спасења. Зато је оно блага вест. Зато је Јеванђеље радосна вест. Ако смо у њему и Јеванђељу онда ћемо схватити смисао живота и онога и овога света. А када схватимо смисао живота и овога и онога света, онда ћемо схватити тајне и овога и онога света. Ако живимо по Јеванђељу, онда ћемо лакше решавати наше недостатке, и све међуљудске односе. Зато браће и сестре Јеванђеље које је радосна вест, она је књига над књигама, и наука над наукама. И ми заиста као хришћани треба да схватимо да Јеванђеље спасава само ако се у целости држи. Трудити се да се оно у целости држи онако како је оно дато од самога нашег Спаситеља Христа. Спасење у свему зависи од Спаситеља. Тамо где је Спаситељ тамо је и спасење, као што творевина зависи од Творца. Без личности Спаситељеве нема нам спасења. Јер он даје силе да се спасење оствари само држећи се Спаситеља. Да човек зна ако се држи Спаситеља да ће бити спасен. Шта је спасење? Подвиг. И то не мали. То је подвиг у којем се човек свим бићем прилагођава Спаситељу, а не Спаситеља да прилагођава себи, мисли Спаситељем, живи Спаситељем, живи Христом, све своје управља и руководи према Спаситељу јер је он једини пут истина и живот. Себе човек изграђује када живи по Јеванђељу. А спасава се онај који свим бићем својим стоји. Јер спасење је облачење у Спаситеља. Када се ми крштавамо и певамо: Ко се у Христа крштава у Христа се облачи. Жеља да се Јеванђеље прилагоди људским схватањима одводи човека од спасења и води га у пропаст. Човек када се не труди да живи Јеванђељем губи компас и правац. Човек када се не држи Јеванђеља не разликује ни добро ни зло. Шта је добро што ради а шта зло? Жеља да се Јеванђеље прилагоди људским схватањима јесте заблуда. Исто је заблуда када желе да Јеванђеље сведу на човека. Да га претворе у људску филозофију, или научно или морално учење. Оно таквим схватањем губи своју вредност и престаје да буде Јеванђеље спасења. Човек се труди да прилагоди све друго да је њему лакше да дође до спасења. А рекли смо до спасења се не може доћи без подвига. Подвиг није лак, потребан је труд, пост, молитва, треба исповест, стога знајмо да ако живимо Јеванђељем бићемо спашени, и зато Апостол и каже да је Јеванђеље мерило наше, да је Свето Писмо богонодахнуто и корисно за учење. Јеванђеље је корисно за карање за исправљање за васпитање у праведности.”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку беседе, Преосвећени Владика Јован се дотакао васпитања: “Није свако васпитање право, него оно када све васпитавамо Христом, и хранимо се Христом. Ако се човек не храни Христом, он је духовно гладан човек. Ако човек не тражи храну на њивама тамо где има хране, он ће духовно умрети и пре ове телесне смрти. Нека нам Господ помогне не само да слушамо Јеванђеље и не само да научимо као песму Јеванђеље него да живимо Јеванђељем. То је оно што Христос каже, није само довољно да научи. Него онај ко научи добро и испуни добро. Има ли ичега доброг од Господа Христа, на земљи? Има ли икаквих правила да човек правилно живи него што је то у Јеванђељу? Тако је Јеванђеље блага и радосна вест, за оне који живе по Јеванђељу. А када се ми потрудимо и живимо по Јеванђељу даће нам Бог силе, снаге и моћи да осетимо сваку реч Јеванђелску као када осетимо мед када поједемо па је сладак. А свака реч је слатка јер излази из уста Божијих. Бог вас благословио!”

ђакон Александар Ђорђевић