Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ГРНЧАРИЦА И ПАРАСТОС МОНАХИЊИ ЈОВИЛИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ГРНЧАРИЦА И ПАРАСТОС МОНАХИЊИ ЈОВИЛИУ уторак, 2. фебруара 2021. године, када се молитвено сећамо Светог Јевтимија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николе у Грнчарици.

Епископу су саслуживали: протојереји ставрофори Спасоје Јанковић, Живота Марковић, Звонимир Витић, Милорад Тимотијевић и протођакон Иван Гашић.

Након прочитаног јеванђељског зачала, Епископ је говорио о Светом Јевтимију Великом: “Браћо и сестре, Црква га је са правом назвала Великим. Био је Велики по вери и по томе што је слушао Бога. Такође, он је целог себе предао Богу. Живео је не за себе, него за Бога. Онај човек који живи за Бога и предаје му се на послушност живи за Бога и себе, али и за другога”. Затим, Епископ је говорио о важности страха Божијег у животу сваког хришћанина: “Нема потребе да се плашимо Бога. Није он осветољубим како то ми знамо да будемо. Нама је потребан страх Божији да нас очува да се не огрешимо о Бога. Као што правилно васпитано дете хвата страх да се не огреши о родитеља, који га воли. Зато је речено да је страх Божији почетак мудрости”. Завршавајући своју беседу, Владика је говорио да имамо доста примера како је потребно живети: “Пролазни смо у овом свету. Но, он нам је дат да бисмо њиме задобили вечни живот. Вечни живот јесте сам рај, који не смемо проћердати како то чинимо са свим стварима које су нам дате. Бог вас благословио”!

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку Литургије, Епископ и свештенство су служили четрдесетодневни помен монахињи Јовили, као и свим преминулим члановима ове свете обитељи.

Након Свете Литургије била је уприличена трпеза љубави на којој су настављене молитве и благодарења.

Лазар Марјановић