Одштампајте ову страницу

СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ АТАНАСИЈА ВЕЛИКОГ У ЗЕМУНУ

СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ АТАНАСИЈА ВЕЛИКОГ У ЗЕМУНУ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке г. Јован служио је 31. јануара 2021. године, на празник Светог Атанасија Великог, свету Литургију у храму посвећену том великом угоднику Божјем у Земуну.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Петар Лукић и Ђорђе Трајковић, протојереј Драшко Тепавац, јереји Предрага Тимотијевић и Борјан Антић, протођакони Стеван Рапајић и Иван Гашић и ђакон Драган С. Танасијевић.

Литургијско сабрање својим гласом улепшали су Србски православни појци из Београда.

Овогодишњи домаћин славе је била породица Малешевић.

Двострукој благодатној празничној радости допринело је и рукоположење Томислава Крчмара, дипломираног теолога, у чин ђакона, о чему је и у својој поуци рукоположеном ђакону говорио Преосвећени Епископ Јован нагласивши да је му од данас молитва најпреча, “јер од данас приступа Светом престулу, а то није никакав предмет. То је живи Бог. Због тога, кад год будеш служио Литургију спремај се, колико је бар могуће човеку да се спреми.” “Читај, учи се, јер ти данас, дете моје, полазиш у први разред основне школе. Али које школе? Свештеничке. Зато ти треба, као оном малом детету, да степеницу по степеницу узрасташ, да би те Господ препознао” поучио је Епископ Јован новог ђакона, свештенство и верни народ о смислу свештеничке службе.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након поучног слова Епископа Јована, исповедно писмо је прочитао духовник Томислава протојереј – ставрофор Петар Лукић, старешина Саборног храма у Београду.

Након читања Светог Јеванђеља Преосвећени Епископ Јован беседио је о величини и важности Светог Атанасија. “Црква га је са правом назвала великим, не толико због учиности његове, иако је био веома учен, него га је назвала великим по Духу Божијим, којим је он живео у овом земаљском животу. Назвала га је великим и по разуму којим је он ревновао за истину, правду и љубав Божију. За ревност вери Православној,” закључио је Епископ Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Извор: СПЦ, Радио Слово Љубве