Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУХристос се рађа - славите! Христос с небеса - у сусрет му изађите! Христос на земљи - узнесите се! Певај Господу сва земљо! У весељу пој народе! - Јер Он се прослави!

У свим храмовима орашачког намесништва свечано и молитвено су прослављени празници Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови су били украшени нечим најлепшим, а то су наши верници који су у великом броју са својим породицама долазили на Свете службе да се помоле Господу и да приступе Светој Чаши.

Прослава божићних празника је започета Светом Литургијом на Бадње јутро у свим храмовина орашачког намесништва, па тако и у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. У вечерњим часовима је након службе прочитана Божићна посланица Епископа шумадијског и администратора Архиепископије београдско-карловачке Господина Јована, а потом су сви окупљени верници изашли испред храма где је протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић освештао дрво бадњак. Верници су преузимали припремљене бадњаке и сламу коју су потом носили својим домовима.

На дан прославе рођења Господа Нашега и Спаса Исуса Христа на Светој Литургији која је служена у храму Светих апостола Петра и Павла, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић је прочитао Божићну посланица Светог Архијерејског Синода и свих архијереја Српске Православне Цркве, окупљеним верницима. Хор “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца је и ове године својим краснопојањем улепшало прославу овог празника. Веома велики број верника је на овај дан приступио Светој Чаши и причестио се Телом и Крвљу Господа и Спаса Нашег Исуса Христа. Након Свете Литургије, подељена је чесница прво нашим најмлађим суграђанима, а потом и осталим вернима који су имали прилику да пронађу један од два сребрна новчића који су се налазили у њој. Свих ових дана храмови су били преплављени верницима који су у долазили у своје храмове на Свете службе.

јереј Немања Искић