Одштампајте ову страницу

СЛАВА ЦРКВЕ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У РЕСНИКУ И ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА

СЛАВА ЦРКВЕ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У РЕСНИКУ И ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМАУ среду 14. октобра 2020. године црква у Реснику прославила је своју храмовну славу Покров Пресвете Богородице.

Светом Литургијом је началствовао некадашњи парох Реснички протојереј Владимир Ћировић уз саслужење протонамесника Петра Бранковића, протојереја Слободана Бабића и протојереја Александра Јовановића.

После Свете Литургије уследио је опход око храма и резање славског колача, након чега се беседом обратио протојереј Слободан Бабић истакавши значај Пресвете Богородице за нас и за целу Цркву Православну. Након тога уследило је послужење у порти цркве за све присутне, које је припремио овогодишњи колачар Милосав Милић са породицом, из Новог Милановца.

Посебна радост ове године за цркву у Реснику и све њене парохијане је посета Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, ради освећења парохијског дома, који је у потпуности завршен захваљујући труду и залагању надлежног пароха Мирка Шиљковића и многобројних добротвора и приложника.

Дочек Епископа био је око 15 часова. Након посете храму уследило је освећење дома у ком су молитвеног учешћа узели протојереј Срећко Зечевић (архијерејски намесник лепенички), протојереј Сретко Петковић, протојереј Драган Брашанац, протојереј Мирослав Исаиловић, протојереј Драгослав Милован, јереј Слободан Савић, јереј Иван Антонијевић и протођакон Иван Гашић.

Након освећења Његово Преосвештенство обратио се присутнима беседом, честитајући празник, славу цркве и освећење новог парохијског дома. Истакао је да је данас велики празник и да нам даје велику поуку: да ако се удостојимо онда ћемо примити благослов Мајке Божје и заштиту Њеног Покрова. Беседу о значају Мајке Божје завршио је речима и о значају завршетка парохијског дома: “Радујем се што смо данас осветили овај нови парохијски дом, одавно је започет, одавно смо очекивали. Богу хвала, види се, кад се хоће онда се и може. Кад има ко да води, кад има ко да предводи. Овим данашњим освећењем ви сте, браћо и сестре, са вашим свештеником ударили печат, један диван печат који ће остати у сећању овога храма и у сећању ове парохије. Ово је Ваш понос. Ово ће остати да се прича како је Ваша генерација са Вашим свештеником оставила један биљег да ова парохија има дом, где ће се окупљати после Свете Литургије”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Чтец Александар Кујунџић