Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИУ среду, 30. септембра 2020. године, када наша Света Црква слави Свете мученице Веру, Наду, Љубав и мајку им Софију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница.

Епископу су саслуживали протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић, ђакон Александар Ђорђевић, а чтецирали су вероучитељи Марко Гаљак и Стефан Радисављевић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и Страхиња Савковић.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован се обратио и верном народу беседом у којој је истакао значај вере. Владика је, позивајући се на речи Господа Исуса Христа, рекао да је вером све могуће, да болесни оздрављају, умрли васкрсавају, а да човек без вере нема снаге ни ногу подигнути, зато што нема вере која нас крепи, која нас бодри и која нам даје снагу. Дакле, само човеку који искрено, свим срцем и свом душом својом верује у Богочовека Христа је све могуће. Владика је навео да управо из овог разлога прва Божија заповест јесте да “Љубимо Бога свим бићем својим и свом душом својом”, а из те љубави израстају и све друге врлине и вера, па и нада. Човека је Бог створио управо онаквим какав треба да буде, а то значи боголиким, а човек да би остварио ту боголикост он треба да очисти своје срце хришћанским животом који подразумева веру, наду и љубав. Владика је истакао да уколико човек Бога нема у срцу, неће га наћи нигде, ни на небу ни на земљи, дакле да би човек нашао Бога потребно је да га смести у своје срце. Управо вера је та која усељава васцелог Бога у човеково срце и зато човек који искрено верује стиче особине и силе Божије и то је оно што краси човека. Вере, наде и љубави никад доста и управо имамо пример и светитељкама које данас прослављамо Веру, Наду, Љубав и мајку им Софију која није поклекла, она је имала вере и наде у Бога да их неће оставити, али је имала и љубави према Богу, па чак и непријатељима који су их мучили и управо то је та узвишена љубав.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Вероучитељ Стефан Радисављевић