Одштампајте ову страницу

О. ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ: ЉУБАВЉУ ИСПУЊАВАЈМО ЗАПОВЕСТИ БОЖИЈЕ

О. ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ: ЉУБАВЉУ ИСПУЊАВАЈМО ЗАПОВЕСТИ БОЖИЈЕУ недељу 15. по Духовима, 20. септембра 2020. године, на дан молитвеног спомена св. мученика Созонта, св. апостола Евода и Онисифора, св. мученика Евпсихија и св. Јована епископа новгородског, у манастиру св. Георгија у Ћелијама код Лајковца у Епархији шумадијској, свету Литургију служио је игуман светиње јеромонах Доситеј Хиландарац.

Беседећи на прочитано јеванђељско зачало, отац Доситеј је указао на безумље онога који је изучавао закон Божији и који, не схватајући да пред њим стоји Законодавац, усуђује се да “Њега куша, испитује и покаже као незналицу Закона”. А зашто и како људи уопште и испуњавају Закон Божији, пита о. Доситеј и указује да једни то раде са страхом од казне, други као најамници јер очекују награду, али најгори су они трећи који се гордељиво хвалишу да Закон испуњавају. То су били управо учитељи Закона који су се дрзнули да кушају самог Законодавца, али им је Господ са две главне заповести које нису биле толико истакнуте у Старом Завету, јасно рекао шта и како заиста треба да чине.

“Примање благодати Божије у себе још не значи да смо постали и слични Њему, а то постајемо тек онда када другог заволимо као себе” наглашава о. Доситеј и подвлачи да се “уподобљавамо у пуноћи Богу, када испуњавајући заповести оспособимо себе да заволимо ближњега”, из љубави и не очекујући да нам се ништа узврати, јер “на тај начин у правом смислу постајемо синови Божији и светлост свету”.

Извор: Радио “Слово љубве”

Фото: Манастир св. Георгија у Ћелијама код Лајковца

Беседа игумана Доситеја Хиландарца у Недељу 15. по Духовима 2020. године у манастиру Ћелије Колубарске