Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ КАРАЂОРЂЕВЕ ЗАДУЖБИНЕ У ТОПОЛИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ КАРАЂОРЂЕВЕ ЗАДУЖБИНЕ У ТОПОЛИУ понедељак, 21. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у задужбини вожда Карађорђа Петровића посвећеној Рођењу Пресвете Богородице у Тополи поводом обележавања црквене славе.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Драгомир Ракић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј-ставрофор Слободан Богојевић, протонамесник Марко Стевановић и Обрад Видаковић, протођакон Иван Гашић, ђакон Стеван Илић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Након прочитаног јеванђељског зачала, Епископ Јован је честитао славу храму, његовом братству и Општини Тополи, а затим је упутио речи молитве: “Помолимо се да нам Пресвета Богородица помогне да останемо на путу Божијем – путу њеног Сина и нашег Господа Исуса Христа. Данас је заиста велики празник и велика радост. Овај дан је велики за читаву васељену, јер се овога дана рађа најчудеснија личност која је ходила овом трошном планетом, после Господа нашег Исуса Христа. То је управо Пресвета Богомајка”. Затим, Епископ је говорио о данашњем животу у свету и човековим проблемима изазваним разним погодностима: “Браћо и сестре, морамо рећи да данас неко живи и лепше и боље, али не и задовољније, нажалост. То нам сведочи да нам све оно за шта се бринемо, не доноси задовољство. Неко живи богатије, али не и много срећније. Живи се у изобиљу ствари и добара, али често са празним срцем. У овом времену које ствара огромне количине потрошних добара, ми ипак видимо да је највећи дефицит оличен у кризи морала, свести, а на првом месту љубави”. Закључујући своју проповед, Владика Јован је упутио на једину стазу која води избављењу проблема: “Јаки смо само ако смо са Богом и ако је Он у нама – ако смо са Пресветом Богородицом. Никаква философија нам није потребна како бисмо запамтили речи: Пресвета Богородице, спаси нас! То говоримо, тако се молимо и Мајка ће нас спасити од беда, невоља и свега онога што насрће на човека као икону и слику Божију. Бог вас благословио”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве, Његово Преосвештенство, свештеници и верни народ кренули су у крсни ход улицама Тополе. Код Споменика пострадалим војницима из Првог Светског рата, одслужен је мали помен. По завршетку литије, испред Карађорђеве цркве пресечен је славски колач који је припемио г. Јован Дамњановић и славски колач спремљен од стране Управе Општине Тополе.

Након резања колача, уследила је трпеза љубави која је припремљена трудом овогодишњег колачара г. Јована Дамњановића и старешине храма протонамесника Остоје Пешића, на којој су настављене молитве и благодарења.

Лазар Марјановић