Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ЛИПАРУ КОЛУБАРСКОМ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ЛИПАРУ КОЛУБАРСКОМУ суботу, 12. септембра 2020. године, када Црква прославља пренос моштију Светог Александра Невског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Липару колубарском.

Епископу су саслуживали: јеромонах Доситеј (Радивојевић), игуман манастира Ћелије код Лазаревца, протојереј-ставрофор Мирослав Филиповић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј Жељко Ж. Ивковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

За благољепије сабрања били су задужени “Србски Православни Појци” из Београда.

Овом приликом, Преосвећени владика Јован је у оквиру литургијског сабрања крстио малог Милутина, сина Милана и Јелене Радојичић из Рудоваца.

Беседећи окупљеним верницима, Епископ Јован је поучавао о потреби човека за заједницом са Богом и сједињењем са Богом: “Са Богом нас сједињују вера, љубав и нада, али нас са Богом највише сједињује Свето Причешће, Тело и Крв Христова. За то сједињење човек се мора припремити не би ли био што достојнији, мада човек никада није довољно достојан ових дарова. Причешћујемо се да би нам Бог опростио наше грехе, али и да би нам даровао Царство небеско и живот вечни. Господ нас је спасао греха и смрти. Из своје велике љубави према човеку Христос је узео на себе људско тело, постао је човек а остао је Бог, Богочовек. Христос је на себи осетио и прошао све оно што и људи пролазе, те је тако Онај који најбоље познаје човека. Он је онај који нас одмара од греха и смрти. Задужио нас је тако што је на себе узео наше грехе и приковао их на крст. Тако нас је научио смирености, кротости и дуготрпљењу. Господ у свом смирењу није хтео да осуди ни оне који су га разапињали на крст. Сваки човек који је спреман да себе смири пред другим човеком и Богом, стекао је мир Христов у себи. Тада га ниједан немир овога света не може узнемирити.”, очински и брижно је саветовао сабрање верног народа шумадијски Првојерарх.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После Литургије, Владика Јован је дао смернице иконописцу Николи Новаковићу за наставак осликавања храма Светог Саве на Липару.

Сабрање је завршено трпезом љубави, коју је за окупљене приредио парох рудовачки протонамесник Родољуб Војиновић и господин Милан Радојичић из Рудоваца.

јереј Влада Димитријевић