Одштампајте ову страницу

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУ

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУИ ове године у Саранову је на торжествен начин прослављена храмовна слава Успење Пресвете Богородице. Свету Литургију су служили: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић архијерејски намесник рачански, протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протојереј Ненад Савић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Младен Ђурановић, јереј Ивица Камберовић и ђакон Марко Арсенић.

Пригодну беседу одржао је протојереј-ставрофор Видоје Рајић. Он је говорио о Мајци Божијој која треба да буде углед свим мајкама, а посебно српским у ово време када треба стићи и утећи и на страшном месту постојати, када нас разне болести опомињу да смо смртни, да све више нестајемо, када ратови и гласови о ратовима долазе са свих страна. Наш задатак је да испунимо заповест Божију о рађању. Као што је Господ са Крста збринуо Своју Мајку препоручивши је Апостолу Јовану, тако ће Господ збринути и сачувати и нашу децу молитвама Своје Пречисте Мајке.

После Литургије уследио је крсни вход око цркве и ломљење славског колача. Колачари су се потрудили да и у условима пандемије болести короне спреме трпезу љубави скромно, али са укусом и љубављу. Ове године осећао се недостатак надлежног пароха јереја Мирољуба Блажића који је повређен у саобраћајној несрећи, а за кога се цела Црква молила да што пре оздрави и да се врати узношењу молитава за своје парохијане у црквама посвећеним Мајци Божијој у Саранову и Ђурђеву.

Велику улогу у слављу имала је свештеничка супруга Валентина Блажић која је са верним народом Саранова све припремила и дала значајан допринос појању за певницом заједно са вероучитељем Бојаном Миленовићем.

На крају можемо рећи да је још једно славље у Саранову протекло како царски ваља и приличи.

Марко Арсенић, ђакон