Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВA

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВAУ суботу 15. августа 2020. године, када наша Света Црква молитвено прославља пренос моштију Светог архиђакона и првомученика Стефана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пиносави.

Епископу су саслуживали протојере–ставрофор Велибор Ранђић архијерејски намесник јасенички, протојереј-ставрофор Раденко Гавриловић, игуман манастира Пиносаве јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј Дејан Бркић, јереј Марко Аћимовић, Бојан Стојадиновић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Владимир Степановић.

Светој Литургији присуствовали су мештани из села и околине манастира, који су у овом тешком времену пандемије дошли да се у овој светињи помоле Богу, приме благослов и чују речи утехе и охрабрења од свог оца и Архипастира Владике Јована.

После прочитаног Јеванђеља Владика се у беседи осврнуо на живот и дело Светог првомученика и архиђакона Стефана, указујући на његову веру у Васкрслог Господа и његово смирење. Поучени примером светог Стефана Владика је позвао окупљени народ да се загледа и замисли над собом и да за све буде благодаран Богу, као што је то био и Свети првомученик Стефан. Још је Владика подсетио на прослављање празника изношење Часног Крста (Макавеји) у знак победе Православља, баш у први дан великогоспојинског поста, да би нам сила Крста и сила Распетог на Њему Господа нашег Исуса Христа дала снагу и моћ за овај пост. Преосвећени је нагласио да ове дане поста треба да искористимо за размишљање о живота, његовом смислу, да појачамо молитву, да појачамо веру. Још је објаснио и генезу греха указујући на пост као лек и помоћно средство за ослобађање од истог.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

На крају своје беседе Владика је указао да је сваком хришћанину потребно смирење и покајање, које је процес и траје до наше кончине: “Ко доживи покајање и смирење, он је преображен човек који је у предворју раја”.

После света Литургије уследила је трпеза љубави коју је приредио отац Петар, настојатељ овог свештеног манастира.

Владимир Степановић, ђакон