Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА ПЕДЕСЕТНИЦЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

ПРОСЛАВА ПЕДЕСЕТНИЦЕ У ЛАЗАРЕВЦУИ ове, 2020. године, празник Духова – Педесетнице, слава града Лазаревца, прослављен је свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протонамесник Владимир Стојковић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Томислава Марића, протојереја Небојше Леке и ђакона Николе Урошевића. Благољепију и свечаности службе допринело је појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

Поздравивши окупљене вернике и честитавши им градску славу, свештеник Владимир Стојковић је подсетио на важност вере у нашим животима. “Искрена и непоколебљива вера је просте рибаре, ученике Христове, учинила великим проповедницима Свете Тројице. Таква вера је и нама данас, у овим смутним временима неопходна, како бисмо остали на исправном путу”, поручио је свештеник Владимир верном народу. После вечерње службе, на којој су окупљени верници плели духовске венчиће, уследила је Литија, устаљеном маршутом, улицама нашег града. Литију је предводило свештенство лазаревачког храма на челу са намесником колубаско-посавског намесништва протојерејем - ставрофором Златком Димитријевићем, градоначелником Града Лазаревца господином Бојаном Синђелићем и представницима јавног и културног живота. Проневши литургијску радост нашим градом и поневши благослове у своје домове, окупљени верници су Литију завршили испред храма Светог Димитрија, где је преломљен славски колач, са овогодишњом свечарком, госпођом Биљаном Симић. Овом приликом предат је део славског колача господину Владимиру Жујовићу, домаћину градске славе наредне 2021. године.

После градске литије припремљено је послужење за све учеснике трудом челника ГО Лазаревац, као и трпеза љубави у парохијском дому припремљена трудом и љубављу овогодишње свечарке госпође Биљане Симић и верног народа парохије лазаревачке.