Одштампајте ову страницу

ВЕРОНАУКА НА ДАЉИНУ – ОШ “МИРКО ЈОВАНОВИЋ”

ВЕРОНАУКА НА ДАЉИНУ – ОШ “МИРКО ЈОВАНОВИЋ”Услед ванредних околности које су се задесиле вирусом КОВИД 19, и преласком на систем учења на даљину, верска настава се такође прилагодила новонасталим околностима.

Препорука Министарства просвете је била да се пређе на модерне облике учења коришћењем google учионица, viber група, microsoft тим платформе, итд.

У Основној школи “Мирко Јовановић” је организована, од увођења ванредног стања (16. март), верска настава преко система (google учионица), трудом и залагањем вероучитеља Стефана Ђурановића и ђакона Александра Ђорђевића. Ученици добијају материјал, који се састоји од текстова, презентација, слика, задатака и понајвише видео снимака. На крају задатака у већини случајева добијају питања која се тичу теме коју смо обрадили. Одазив и интересовање ученика био је на задовољавајућем нивоу. Сам систем учења на даљину отворио је могућности за даљи развој и унапређење верске наставе, али је такође показао да верска настава уме да се носи са изазовима времена. Пратећи савремене технологије и начине комуникације, веронаука се труди да допре до сваког детета. Као некада што су апостоли користили све оно што им је свет пружио (путеве, језике, писма, одређене форме писања и обраћања) тако и ми данас дужни смо да користимо све што нам је на дохват руке да би се приближили сваком човеку. Савремени ученик је ограничен на једну врсту технолошког монизма, где је све што не прати савремену технологију ван његовог предмета пажње и интересовања. Управо је ово време искушења, појавом пандемије, довело до преосмишљавања традиционалног вида школе, где ученик и учитељ седе у учионици и сусрећу се “лицем к лицу”, иако живу реч не може ништа заменити. Коришћен је материјал који је прављен трудом самих вероучитеља као и са следећих интернет страница:

- Вероучитељ - интернет страница за веронауку

- Верска настава - Епархија бачка

Надамо се да ће овај период искушења бити за нама, и да ће нам донети неке нове смернице у организацији верске наставе.

ђакон Александар Ђорђевић