Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ У НАСЕЉУ АЕРОДРОМ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ЦРКВИ СВЕТОГ САВЕ У НАСЕЉУ АЕРОДРОМ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртој недељи по Васкрсењу Господњем, у недељу раслабљеног, наш свети храм на Аеродрому прославио је своју славу – Спомен спаљивања моштију Светога Саве.

Свети Сава је највећа личност у историји нашег народа, и као такав је одредио духовну вертикалу читавом нашем роду. Спаљивање његових моштију био је знак страха непријатеља нашег отачаства и вере наше.

Свечано славско бденије, у суботу 9. маја 2020. године, служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење: протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије, протојереја-ставрофора Милана Бороту, протојереја-ставрофора Милића Марковића, јереја Ивана Антонијевића, протођакона Ивана Гашића, јерођакона Јована Прокина и ђакона Александра Ђорђевића. Посебну радост је причињавао многобројни верни народ, који се окупио да свечано обележи навечерје храмовне славе. Том приликом се Преосвећени Владика Јован обратио верницима подсећајући их на значај празник Васкрсења у чијем се попразништву још налазимо: “Вера у Васкрслог Господа даје веру да ћемо и ми васкрснути. Ниједан празник нема толико дана попразништва колико празник Васкрсења”. Преосвећени је истакао да је живот дар Божији. И зато је Господ примио на себе смрт, да би кроз смрт ушао у Васкрсење. “Ми вечерас прослављамо празник спаљивања моштију Св. Саве и нека је срећно и благословено навечерје овога празника. Када долазите у храм, да се подсећате да је храм посвећен нашем највећем светитељу. Треба да будемо благодарни Богу што нам је дао Светог Саву... Бог даје народима светитеље који ће их водити и предводити. Нама је Бог дао Светога Саву. Он нас је привео Христу. Шта бисмо ми били да нам није било Светога Саве, да нам није дао праву веру?” На крају је Преосвећени истакао веру као ослонац у овим тешким временима: “Ако имамо вере победићемо све невоље и недаће које су задесиле наш народ и читав свет. Бог вас благословио”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Сутрадан, у Богом благословеном дану, свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ Јован, са горепоменутим свештенством и још оцима: старешином храма, протојерејем ставрофором Рајком Стефановићем, и протојерејем Драганом Брашанцем.

Пре почетка Свете Литургије, освећена су иконе Светог Нектарија Егинског, поклон Његовог Преосвештенства Јована, и икона спаљивања моштију Светога Саве, рад Марцеле Марковић, одборнице наше Црквене Општине. На свеопшту радост верног народа, ове две иконе красиће наш свети храм у наредном периоду. Данашње јеванђеље по Јовану нам доноси причу о чудесном исцељењу одузетог код Овчијих врата, када је Господ исцелио болеснога: “Узми одар свој и ходи”.

По благослову Преосвећеног, беседио је јереј Иван Антонијевић, сабрат светог храма. На почетку беседе отац Иван се дотакао недеље о раслабљеном, где је бања уствари представљала праобраз нашег крштења. Бања која се спомиње у Јеванђељу је лечила обичне болести док крштење лечи духовне болести. Небрига људи за болеснога је оно над чиме треба да се замислимо: “Небрига људи је оно што треба све нас да растужи, јер се то и дан данас није толико променило, а разлог томе је што људи не живе по Јеванђељу, већ по овоземаљским законима. Можда можемо поистоветити овог раслабљеног са свима нама. Ко од нас драга браћо и сестре није болестан ако не телесно онда духовно. Чак нас је и овај вирус упутио на то колико је велика улога помоћи ономе ко је немоћан, чак иако и није наш ближњи. Господ нас је томе и учио, да волимо непријатеље, да нахранимо гладне, помогнемо болесне”. Две личности су, по речима оца Ивана, одиграле одлучујућу улогу у нашем народу, то су: Свети Симеон и Свети Сава. “Свети Сава нас сабира на овом месту, јер данас прослављамо спаљивање његових моштију, које су незнабошци спалили и помислили да је ту крај. Али не браћо и сестре, у нашем животу смрт је само праг, где прелазимо из овог смртног живота у насеље Бога живога. Немојмо се заваравати да ће нас спасти зато што смо Срби који славе славу, нас ће драга браћо и сестре спасити дела која смо учинили за живота. Зато се у Светом Писму и каже да је вера без дела мртва”.

Беседа јереја Ивана Антонијевића

По прочитаној заамвоној молитви, верни народ је са својим Епископом кренуо у литију око светог храма. Уз појање тропара Светом Сави “учитеља пута који води у живот” , а потом је презрезан славски колач.

Овогодишњи домаћин славе је председник Црквене Општине г-дин Иван Костић, који дуги низ година несебично помаже наш храм. Свечана славска трпеза је организована у просторијама Богословије “Јован Златоусти”.

Ђакон Александар Ђорђевић