Одштампајте ову страницу

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ навечерје Савиндана, у Градском позоришту у Смедеревској Паланци са почетком у 18 часова одржана је академија у част првог српског архиепископа и просветитеља, Светога Саве Немањића.

Оно по чему је овогодишња приредба била посебна, јесте чињеница да су по први пут у њој учествовали ученици свих основних и средњих школа са територије општине Смедеревска Паланка.

Академија је реализована на иницијативу госпође Јелене Јелић, директорке ОШ “Никола Тесла” из Голобока, која је уједно и председник Актива директора основних и средњих школа Смедеревске Паланке. Госпођа Јелић је на почетку поздравила присутне, захваливши се свим наставницима и ученицима који су, како је рекла, препознали јединствену прилику да у светосавском духу покажу заједништво у припреми ове академије. Она је затим препустила реч председнику општине Смедеревска Паланка, господину Николи Вучену, позвавши га да отвори академију. Господин Вучен је у своме обраћању, између осталог, изразио жељу да ће заједничка светосавска академија постати традиција у нашем граду.

Програм од петнаест жанровски различитих, али у складну целину уклопљених тачака водили су ученици Паланачке гимназије Теодора Ћосић и Вук Паунић. Јак утисак на присутне оставио је Немања Поповић, ученик Паланачке гимназије, својом беседом о хлебу. Јана Пантовић, ученица ОШ “Херој Иван Мукер” задивила је својом интерпретацијом песме Десанке Максимовић, “Савин монолог”, коју је говорила уз изванредну гитарску пратњу Георгија Тодоровића. Музичке тачке имали су Неда Глишић, ученица ОШ “Херој Радмила Шишковић” уз клавирску пратњу Андрее Рудеж, Петра Гајић, ученица ОШ “Никола Тесла” из Голобока, уз клавирску пратњу Данијеле Радовановић, и Иван Петровић, ученик паланачке ОШ “Вук Караџић”, уз клавирску пратњу Срђана Тодоровића. Посебно су били занимљиви игроказ “Свети Сава упућује на срећу и мири оца и сина”, урађен по мотивима народних прича, у извођењу ученика ОШ “Станоје Главаш” из Глибовца, и адаптација драмског текста “Још једне очи”, који су извели ученици ОШ “Брана Јевтић” из Кусатка. Програм су затворили представници Машинско-електротехничке школе “Гоша”, извевши дивну песму симболичног назива - “Васкрс Србије”.

На крају, општа оцена је да је овогодишња академија оправдала очекивања оних који су је инцирали и реализовали, а пријатно изненадила оне који су до последњег тренутка сумњали у њен исход. Надамо се и верујемо да ће у оваквом формату заиста и постати традиционална.

Милош Јелић, вероучитељ