Одштампајте ову страницу

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА И ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ “ОСАМ ВЕКОВА ПОСТОЈАЊА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ” У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА И ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ “ОСАМ ВЕКОВА ПОСТОЈАЊА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ” У АРАНЂЕЛОВЦУНа навечерје празника посвећеном Првом српском Архиепископу Светом Сави, након одслуженог празничниг бденија у сали парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла је уприличена “Светосавка академија” у организацији ЦО Аранђеловачке, Г-дина Момчила Јагодића и Г-дина Немање Чоловића.

Свечану академију су отворили чланови хора “Света Анастасија Српска” са појањем химне Светом Сави, а потом се присутнима обратио протонамесник Александар Миловановић својом беседом о Светом Сави и подсетио нас да требамо ходити његовим стазама да бисмо ишли исправним путем ка Господу. У овој академији су своје учешће узели и ученици ОШ “Светолик Ранковић” из Аранђеловца и показали нам своје глумачке вештине једним игроказом о Светом Сави и добијању аутокефалности СПЦ. Песмом и игром су ово вече улепшали и чланови КУД “Електропорцелан” из Аранђеловца.

У нставку вечери, након Светосавске акадмије је уследило предавање у организацији ЦО Аранђеловачке и ОШ “Свети Сава” из Аранђеловца на тему “Осам векова постојања Српска Православне Цркве”. Предавање је започео Г-дин Немања Девић, историчар докторанд који са нама поделио своје знање и увео сам у ову тему и својом причом потврдио ону стару изреку “Манастир и криво гудало, српско име сачувало”. Поред Г-дина Немање Девића своје учешће су ове вечери узели и Др Драгољуб Марјановић, визамтолог и доцент на катедри за историју Филозофског факултета у Београду и Др Радован Пилиповић, директор архива Српске Православне Цркве. Својим предавањем су нам свима предочили неке моменте из наше историје, који су се временом вешто заборављали, али који историју српског народа чине свакако интересантнијом и много јаснијом. Након предавања окупљени су имали прилику да поставе питања предавачима, што су свакако и учинили и тиме затворили ово предивно и поучно вече у Аранђеловцу.

јереј Немања Искић