Одштампајте ову страницу

ПРИЧЕШЋЕ КОРИСНИКА ДОМА ЗА СТАРЕ “ЛУГ” НА БАДЊИ ДАН

ПРИЧЕШЋЕ КОРИСНИКА ДОМА ЗА СТАРЕ “ЛУГ” НА БАДЊИ ДАНСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована у Дому за старе “Луг” у Ковачевцу постоји, од самог оснивања ове установе, пракса причешћивања корисника. Идеја да се сарадња са кориснцима овог дома интензивира базирала се на ставу да ако желите да пронађете Бога, тражите Га међу људима којима је преко потребна помоћ. Бог је међу болеснима, гладнима, страдалницима и заточеницима. Он је у клиникама, у затворима, у болницима, у старачким домовима. Немојте бити оптерећени стабилношћу и комфором, и не дозволите да они управљају вашим животом.

Свет удобности је пролазан, и пре или касније се губи, ако не за сву заједницу, онда сигурно за поједница. Не оптерећујте се комфором и раскоши, јер они сметају узрастању у сваком смислу. Научите да превазилазите тешкоће тако што ћете им ићи у сусрет. На тај начин ћете себи обезбедити трајно саврштенство. Имајте на уму да у овом свету не постоји ништа више што је изнад човека, тим пре од човека који је одбачен и који страда. Помозите му да устане. Тако ћете постати помоћници Божији.

Изузетна сарадња са Домом за старе “Луг” је настављена на Бадњи дан када је јереј Марко Јефтић исповедио, причестио и разговарао са скоро свим корисницима. Надлежни парох је честитао наступајући празник Рођења Христовог и пожелео присутнима да их светлост рођења Превечнога и топлота Витлејемске пећине обасјавају и огревају у сутону овоземаљског бивствовања. Након причешћа заједничарење је настављено у заједничким просторијама, где су корисници искористили прилику да са својим свештеником размене искуства и препричају занимљиве догађаје везане за свој вишедеценијских живот у Цркви на свим територијама на којима наш народ живи.