ПРОМОТИВНИ КОНЦЕРТ АЛБУМА “ВЕРОДАР” У ЛАЗАРЕВЦУ

ПРОМОТИВНИ КОНЦЕРТ АЛБУМА “ВЕРОДАР” У ЛАЗАРЕВЦУУ петак, 13. децембра 2019. године, у ЦЗК Лазаревац, одржан је промотивни концерт албума Веродар. ВЕРОДАР је музички пројекат Канцеларије за верску наставу колубарско-посавског намесништва. Реализован је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Циљ пројекта био је ангажовање стваралачких потенцијала локалне заједнице, талентованих младих људи, у оквиру музичког, литерарног и мултимедијалног израза. Настао је из неопходности унутарње мисије у нашој Цркви, поготово данас када су млади све више изложени изопачењу људског бића и одбацивању традиционалних и духовних вредности, и када им се на сваком кораку нуде замке које их уводе у свет ниских страсти, блуда, непоштовања свега и свакога (старијих, партнера, пријатеља, себе самих...), егоизма и отуђености, насиља и бруталности у свим сферама савременог живота. У том смислу и овај пројекат је скромни покушај да се спречи даља деградација моралних вредности и допринос локалне заједнице да се млади усмере ка искреним људским и хришћанским вредностима. Један од основних задатака стога је и био да се што више младих људи укључи у њега, како би се афирмисали и открили њихови разнолики потенцијали и дарови, којима би служили локалној црквеној и широј друштвеној заједници, а све у циљу дистанцирања младог човека од многих пошасти савремене цивилизације. На првом месту овде мислимо на болести зависности и међу њима најзаступљенији проблемом наркоманије, који у нашој средини узима све већи замах, и на жалост, многе жртве сам пројекат би требало да младом човеку укаже на значај заједништва и избави га из канџи отуђења које је све присутније у савременом друштву, као и да му да наду и снагу и помогне да одржи смисао исправног правца у животу, да правилно појми свет око себе и тако помогне и другима и себи. Постављањем албума на youtube, едукативни карактер пројекта добија и шири друштвени контекст.

У протеклих годину дана око шездесет учесника стварало је оригиналне музичке нумере са духовном и world music тематиком. Крајем августа на друштвену мрежу you tube постављена је компилација од дванаест песама обједињених под називом ВЕРОДАР. Захвални смо свима који су својим трудом допринели да песме са овог албума звуче управо овако. Музички координатор пројекта био је господин Гордан Грујић из Лазаревца. Квалитету албума допринело је и учешће Музичке школе “Марко Тајчевић” из Лазаревца, са два маестрална аранжмана, наставнице Милице Лазаревић и директора школе господина Александра Станковића. Све нумере су снимљене у Midnight studiu, господина Бориса Шурлана у првој половини 2019. године. За дизајн you tube канала ВЕРОДАР био је задужен господин Богдан Цветковић. Аудио издање прате и два спота за “138. псалам” и за песму “Вести”. Свима заинтересованима препоручујемо песме са овог издања, нарочито вероучитељима наше епархије као помоћно средство којим би освежили колекцију духовних песама.