ВЛАДИКА ЈОВАН У ХРАМУ У СОПОТУ: “ВИ СТЕ ЊИВА БОЖИЈА” (1.КОР 3,9)

ВЛАДИКА ЈОВАН У ХРАМУ У СОПОТУ: “ВИ СТЕ ЊИВА БОЖИЈА” (1.КОР 3,9)У недељу, 10. новембра, када наша Црква молитвено прославља Светог мученика Терентија и Светог Арсенија Сремца-Архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Сопоту. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох неменикућски протојереј Новак Илић, парох сибнички протонамесник Горан Јеремић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Лепоту литургијског сабрања у Сопоту увеличали су чланови певачког друштва “Србски православни појци” из Београда, са којима су заједно појали ђаци веронауке предвођени својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем.

Након прочитаног јеванђелског зачала присутним верницима обратио се Епископ Јован рекавши да данашње Свето Јеванђеље које говори о сејачу и семену може се поистоветити са народном изреком која каже “Оно што посејеш то ћеш и да жањеш”. Односно, ако добро чинимо добро ћемо и пожњети, а ако чинимо зло онда ћемо зло и пожњети. “Морамо имати стрпљења, јер Господ најбоље зна када треба добро да нам узврати на добро које смо учинили. Господ познаје и наше срце и нашу душу и зна шта се у њима налази, боље него што и ми мислимо да знамо. Ми се често бринемо само о телу нашем притом заборављајући шта је са душом нашом. У овој јеванђелској причи смештен је сав род људски и сва судбина човека. Уколико човек зна да слуша онда ће га ова прича подстицати да себе сагледа изнутра, а не само споља. У данашњем Јеванђељу садржана је и сва историја хришћанства и сва историја свакога човека понаособ, јер је овај свет њива Божија која треба да буде припремљена за Божанско семе, семе речи Божије, семе благодати Божије, семе Јеванђеља. У другом смислу, њива о којој говори данашње Јеванђеље јесте наша душа и наше срце, а ово семе јесте семе Истине Божије. Ово семе јесте сам Христос - “Ја сам Пут, Истина и Живот” (Јн 14,6) и “Познајте Истину и Истина ће вас ослободити”(Јн8,32). Данашње Свето Јеванђеље нас подсећа да се запитамо где је наше срце, и шта се у њему налази. Подсећа нас да се запитамо где је наша душа за коју и Свето Јеванђеље сведочи да је претежнија од целога света, подсећа нас да се запитамо где је Божије семе које је Бог засејао у душама и срцима нашим. Јеванђеље нам говори и поручује да се запитамо да ли Истина Божија само пролази поред нас, да ли смо заиста глуви на позив да Божји, на семе Божије, на Реч Божију”, поручио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Његово Преосвештенство извршио је чин освећења новосаграђеног парохијског дома у коме борави протонамесник Горан Лукић са својом породицом.

По завршетку су свештенство и верни народ заједно са својим Владиком Јованом приступили трпези љубави које је припремило братство Вазнесењског храма у Сопоту.

вероучитељ Бојан Миленовић