Одштампајте ову страницу

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу, 27. октобра 2019. године, када наша Света Црква прославља спомен на преподобну мати Параскеву, у поподневним часовима, у храму Светих апостола Петра и Павла се већ традиционално дуги низ година врши света тајна јелеосвећења.

Свету тајну су вршили: протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић, Слободан Раковић и Радивоје Марић, протонамесници Александар Миловановић, Иван Теодосић и Дејан Тодоровић, јереји Милош Митровић и Немања Искић и ђакон Александар Бабић.

Након чина свете тајне, беседу о значају и исцелитељском карактеру ове свете тајне одржао је протојереј Љубиша Ђураш, који нас је подсетио и поучио негативном утицају греха на нас и на наше физичко и психичко здравље и ако наше молитве које су упућене за исцељење нису прожете Христом, те молитве не могу бити услишене, јер једино кроз Христа се исцељујемо. Усрдним мољењем након чина свете тајне јелеосвећења и читања молитве над болесним верницима, верници су прво присупили целивању дела моштију преподобне мати Параскеве, па су потом пришли да се помажу освећеним уљем. Колона верног народа је у молитвеној атмосфери приступала помазивању и узимању освећеног уља и брашна које ће касније користити у припремању хране за себе или за своје болесне сроднике. Светој тајни јелеосвећења је присуствовао велики број верника из Аранђеловца, али и из околних места.

јереј Немања Искић