Одштампајте ову страницу

СЛАВА ЦРКВЕ ПРЕПОДОБНЕ МАТЕРЕ ПАРАСКЕВЕ У ЈАГОДИНИ

СЛАВА ЦРКВЕ ПРЕПОДОБНЕ МАТЕРЕ ПАРАСКЕВЕ У ЈАГОДИНИЈагодинско небо се отворило на дан када наша света Црква прославља Преподобну мајку Параскеву, 14/27. октобра 2019. године. Црква посвећена овој светој угодници Божијој свечано је обележила своју славу заједно са свим гостима и људима добре воље који су узели учешће у овој свечаности.

Велики број верног народа окупио се под скуте преподобне матере симболично, али и дословно, јер се као светиња у овој цркви чува део ризе свете Петке, која је донета из Јашија, града у Румунији, 2013. године. Божанствену Литургију служили су свештеници: протојереји-ставрофори у мировини Радослав Станковић и Миодраг Матић, те протојереји-ставрофори Александар Гајић и Милан Радовић у активној свештеничкој служби. Саслуживали су јагодински ђакони Нинослав Дирак и Далибор Нићифоровић. Ипођакон и председник црквене општине г. Срђан Милутиновић је заједно са чтецом г. Јованом Ивановићем помагао у олтару, а певница ове цркве је одговарала на јектеније, прозбе и молитве клира на светој Литургији. Прота Милан се у празничној беседи осврнуо на произнету еванђељску перикопу о мудрим и лудим девојкама, опомињући да су љубав и милост Божија несагледиви, али да Бог никог на силу не жели да спасе. Нагласио је да је за то потребна наша слободна воља и наша љубав која ће узвратити Божијој љубави која се свима пружа. На тај начин дело спасења представља заједничко дело сарадње Бога и сваког човека појединачно.

Након божанствене Литургије на којој се причестио велики број верника, уследила је свечана литија око цркве до записа и фијале у црквеној порти, где је обављен чин резања славског колача у част свете Петке и славу Божију. Овом приликом, црквена заједница се помолила за колачаре госпођу Аницу Адамовић, фризера, и њену кћер Софију и за њихов дом. Они су припремили лепо послужење за верни народ и све људе добре воље. Славље је настављено за “вечером љубави” у канцеларијским просторијама црквене општине Преподобне мајке Параскеве у јагодинском спортско-туристичком комплексу подно Ђурђевог брда са благословом старешине цркве протојереја Срђана Кандића.

вероучитељ Угљеша Урошевић