Одштампајте ову страницу

СВЕТИ НОВОМУЧЕНИЦИ КРАГУЈЕВАЧКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС!

СВЕТИ НОВОМУЧЕНИЦИ КРАГУЈЕВАЧКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС!У понедељак, 21. октобра 2019. године, на платоу испред храма Светих новомученика крагујевачких у Шумарицама служена је света архијерејска Литургија поводом 78 година од стрељања преко две хиљаде Крагујевчана од стране немачких окупаторских сила.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је светим сабрањем уз саслужење свештеника и ђакона Епархије шумадијске. У славу и част крагујевачких новомученика појали су ученици крагујевачке Богословије “Светог Јована Златоуста”.

Након причешћа већег броја верника уследио је чин резања славског колача током којег су Епископ Јован и свечар г. Јован Алексић, иначе ктитор шумаричког храма, преломили славски колач уз узвишене речи: “Христос посреди нас – Јесте и биће”. Господ нас је сабрао и посреди нас je и наших новомученика крагујевачких, дајући тако смисао њиховом страдању, а нама даровавши нове молитвене заступнике из нашега рода.

Стога се Епископ Јован, заједно са свештенством и верујућим народом, помолио испред спомен обележја “V3” одлсуживши молебан светим новомученицима и пожелевши свима да живимо у миру и љубави и слози, и да Господ чува нас и нашу државу молитвама наших светих новомученика.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Урош Костић, ђакон