ПРОСЛАВА 30 ГОДИНА ХОРА СТАРЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИ “СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО”

ПРОСЛАВА 30 ГОДИНА ХОРА СТАРЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИ “СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО”У суботу 28. септембра 2019. одржана је свечана Академија поводом јубилеја 30 година хора Старе цркве у Јагодини “Свети архангел Михаило”.

Председник ЦО при храму Св. арх. Михаила и Гаврила у Јагодини господин Мирослав Ђорђевић одржао је поздравни говор:

“Поштовани градоначелниче, високопреподобни оче, поштовани професори, часни оци, драги гости, драга браћо и сестре, дозволите ми, да вам у име свештенства Старе цркве у Јагодини и, сада, женског црквеног хора “Свети архангел Михаило” пожелим добродошлицу на ову свечану и надасве радосну Академију посвећену 30-тој годишњици оснивања нашег црквеног хора.

Велика је радост нашег вечерашњег сабрања. Господ наш Исус Христос је рекао: “Где су двоје или троје сабрани у Име Моје, и Ја сам са њима!”

Нас је вечерас сабрао сам Бог. А Бог је људима дао многе дарове.

Сама заамвона молитва на Светој Литургији гласи:

“Јер сваки добри дар, и сваки савршени поклон одозго је,
силази од Тебе, Оца Светлости,
и Теби славу и благодарење и поклоњење узносимо,
Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова”.

Један од тих дарова је и глас. Дао је човеку могућност да гласом изрази најтананија осећања радости, туге, љубави и сете. Дао је и могућност човеку да кроз глас заблагодари свом Створитељу. Такво благодарење и молитвени пој узносе чланице хора “Свети архангел Михало” при Старој јагодинској цркви, већ 30 година на Светим литургијама, смотрама хорова, разним фестивалима, концертима проносећи глас у славу Божију а у част Светог Архангела Михаила, на радост свих нас.

На Светим литургијама, као одјек саме анђелске песме на небу, њихово појање испуњавало је лепотом срца верујућег народа. Готово редовно, на крају сваког концертног наступа, уз аплаузе присутних, спонтаних узвика: “Браво!” који су долазили из публике, уследио би букет цвећа као знак признања за уложени труд и квалитетно изведене нумере. Али најлепши цвет тог букета је била родитељска љубав која их је пратила свих ових година.

Хвала Свеблагом Господу што нам их је даровао. Хвала Светом Архангелу Михаилу што их закриљује и чува од свакога зла. Хвала његовом Преосвешенству Епископу Шумадијском Господину Јовану и свештенству Старе јагодинске цркве на благослову који их прати на овом Богољубивом путу.
Епископ шумадијски Господин Јован, је наш хор, Литургијски, упознао приликом служења Свете Литургије у манастиру Јошаница (2002. године), и наставио je да их упознаје кроз многобројне Архијерејске Литургије у Старој цркви, Храму Свете Петке и Храму Похрова Пресвете Богородице у Јагодини, у цркви у Мајуру, Драгоцвету итд … Упознат је са струком и професијом већег броја чланова хора и увек се интересује како иде на послу, у школи… Хор ће вам, своје утиске о познанству са Преосвећеним, касније пренети.

Спремајући се за ову свечану Академију била нам је част да позовемо његово Преосвештенство да својим присуством увелича ову прославу. Са радошћу је примио позив али готово у последњи час обратио нам се дописом следећим речима:

“Поштовани,

У вези са вашим позивом да 28. септембра 2019. године, присуствујемо свечаној Академији поводом обележавања 30 година од оснивања хора, обавештавамо вас да због раније преузетих целодневних обавеза нисмо у прилици да се одазовемо вашем позиву.

У исто време од срца вам честитамо ваш јубилеј са жељом да и у годинама које су пред вама, по речима псалмопојца Давида: “Хвалите Господа са светима његовим, да јављате име Његово и дела Његова као верни и добри служитељи Господњи”.

Са жељом да вам Свети архангел Михаило и на даље буде заштитник и путоводитељ, честитамо вам овај јубилеј и остајемо ваш молитвеник пред Господом.

С божијим благословом, ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН

Уз ово Архијерејско признање које је Александра вечерас примила, желим да у име свих нас кажем једно велико, људско и искрено ХВАЛА за све што је учинила свих ових година као и за дивне духовне тренутке које нам је несебично са пуно љубави даровала.

Срце нам је пуно када вас видимо окупљене око нашег хора и знамо да ћемо остатак вечери провести у радости заједничког присећања дивних тренутака са којима овај хор живи са нама из дана у дан, од Литургије до Литургије, од наступа до наступа, већ 30 година.

Неки од нас и вас су уз овај хор од самог његовог оснивања. Неки од прве Литургије на којој су чули наш хор, неки су нас упознали у Београду и са нама остали, неки у Бијељини. Сви ви заједно чините и причате причу овог хора.

Нека би Господ дао још многе године постојања хору “Свети Архангел Михаило” и као што стихови песме кажу:

Да из срца молитва се чује,
да Србијом одјекује.

Да се чују српчића весели гласи:
“Господе, заштити, сачувај, помилуј и спаси!”

О историјату и пређеном путу хора нећу говорити. Говориће онај ко је ту историју исписивао успесима и прешао пут који се не мери километрима већ годинама, сада већ деценијама. Онај ко Александра Сашка Димитријевићје члан хора од самог оснивања а на месту диригента још од 1995. године - Александра Сашка Димитријевић”.

Осим женског црквеног хора “Свети архангел Михаило” Старе јагодинске цркве, учесници академије су били гостујући хорови: Црквени хор при храму Светих Апостола Петра и Павла из Јагодине, Црквени хор “Свети Димитрије” при храму Светог Великомученика Димитрија на Новом Београду и КУД Каблови из јагодине, као и специјални гости: Проф.др Даница Петровић, научнисаветник у пензији, Музиколошки институт САНУ и мр Предраг Миодраг, професор Карловачке Богословије.

Након предивног концерта и добијених заслужених овација, дружење и сређивање утиска наставњено је у фоајеу Културног центра.