Одштампајте ову страницу

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ЂАКЕ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ ЗА НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУ

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ЂАКЕ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ ЗА НОВУ ШКОЛСКУ ГОДИНУПустите децу нека долазе к мени и не браните им; јер је таквих Царство Божије Мк 10,14

Наша основна дужност као вероучитеља јесте да извршимо ову реч Господњу. Како речима, тако и својим примером треба деци помоћи у њиховом природном стремљењу ка Господу. Разговор о значају заједничког доласка на богату трпезу Свадбе Царевог Сина, и труд око организовања истог, био је главна тема првих часова веронауке. Молебани, уз активно учешће самих ђака, служени су у току претходне две седмице у храмовима широм колубарско - посавског намесништва, у вези са чим следи наш заједнички извештај и утисак.

Да је Господ живот живота нашега, осећају млада срца наших ученика, што су и показала радосним приступањем светој тајни Причешћа приликом богослужења и призива Духа Светога. Заједничко преклоњење колена буди узвишен осећај припадности Светињи Цркве Божије и представља здрав темељ у васпитању младих: при свакој опасности и пре почетка сваког подухвата - припадање на усрдну молитву Господу. Озрачени Литургијом ђаци су имали прилике да учествују у заједничким послужењима и да се засладе продужетком литургијског сабрања.

Надамо се и трудићемо се да и током целе школске године Литургија буде центар ћачког и учитељског живота, да би и наш живот постао литургијски и истински, који своју снагу захвата са Источника бесмртности.

Вероучитељ Драган Гајић