Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ РОМАНА У МАЈУРУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ РОМАНА У МАЈУРУ Дана 29./16. августа 2019. године, у цркви Светог Романа у Мајуру, крај Јагодине, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију поводом храмовне славе.

Том приликом су Преосвећеном Владики на светој Литургији саслуживали архијерејски намесник белички протојереј Александар Гајић, протојереј Славиша Илић, јереј Горан Крстић и јереј Александар Радосављевић, као и протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак.

Током свете Литургије, након прочитаног Јеванђељског зачала, Преосвећени Владика је поучио своју паству мудрим и богоугодним речима, говорећи о житију и делу светог преподобног Романа, чији спомен данас прослављамо. У својој беседи, Владика је рекао: “Свети Роман је био боголики човек и он је својом боголикошћу зрачио и красио и ни један човек није могао да прође поред њега, а да не осети светост”. Говорећи о овом угоднику Божијем, Владика је додао да је свети Роман задобио велику благодат Божију, која обитава у човеку који живи са Христом и да ми, заправо, благодаћу Божијом осећамо да смо народ Божији. “Такође, Бог је учинио да његово тело остане нетрулежно, цело, чудотворно и показао га светитељем; не светитељем локалне средине него Васељенске Православне Цркве. Јер, управо тамо где су мошти светих људи, или њихови храмови, они тамо и чудотворе”, рекао је Владика. И то чудотворство светог Романа можемо осетити и у овом храму, јер и сваки храм је парче неба на земљи.

Говорећи о значају и делима светог Романа, владика је беседио о значају Литургије и Светог Причешћа. “Литургија је предукус Царства Небеског”, додао је Преосвећени, рекавши: “и када градимо храм, ми га градимо у славу Божју, а не у нашу славу”. Том приликом Владика је цитирао и светог Јована Златоустог који је својевремено изјавио: “Црква је одбрамбени зид”.

У вези са светим Романом и његовом светости, Владика је додао да и Причешће отвара духовне очи, и да смо ми, заправо, дошли да се сретнемо са Светињом, са Богом, са Причешћем. “И управо се свети Роман спасао тако што је на првом месту веровао у Бога, а онда је и ту своју веру претварао у дела. Сам Господ је рекао да ће нас по делима препознати”, како је додао Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају своје беседе Владика је рекао и да: “Ко не носи крст свој, не може бити ученик”, додавши да је управо свети Роман узео свој крст, своје страдање, патњу, бол и радост и да му је Бог зато дао смирење. “Онај који има вере, има наду у покајање. И потребно је да се у нама разбукти та жеља за Богом”, поучио је Владика свој верни народ у овом храму.

Светој чаши приступио је велики број верника, међу којима и велики број деце.

Након примања светиња, народ је на челу са својим Архипастиром опходио око цркве и пререзао славски колач, а колачари су били Радојка Веселиновић и Славица Васић.

Старешина храма, јереј Немања Стефановић и чланови Црквеног одбора приредили су Трпезу љубави за свог Архијереја и сав благочестиви народ који се окупио око свог Епископа и око своје Цркве.

Младен Алексић, вероучитељ