Одштампајте ову страницу

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИНа празник Христовог Васкрсења, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Пасхално вечерње у јагодинској цркви Св. апостола Петра и Павла. Том приликом, архијереју су саслуживали: протојереј-ставрофор у пензији, Радосав Станковић, помоћник архијерејског намесника беличког протојереј Александар Гајић, протонамесник Срђан Кандић, протонамесник Дејан Ђорђевић, јереј Бобан Сеновић, јереј Милан Ђорђевић, јереј Немања Стефановић, јереј Милош Ћирић као и протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак.

Благољепије богослужења увеличао је црквени хор јагодинског храма. У току богослужења прочитано је јеванђељско зачало о Христовом васкрсењу, али на 5 различитих језика. На крају Пасхалног вечерња, Преосвећени Владика је поучио свој верни народ о значају и смислу данашњег Празника над празницима. Он је рекао да је “несхватљиво бити данас тужан, после Христовог Васкрсења јер нема веће радости од тога”. И свети оци данашњи празник зову “Празник над празницима” зато што је Христос победио смрт, зло. Владика је додао да они који верују у Васкрсење Христово, све муке могу да преброде јер верују да је Бог све победио. “Верујемо да Бог побеђује и наше невоље, наше страдање”, рекао је Владика.

Такође, у својој Пасхалној беседи јагодинским верницима, Владика се осврнуо и на значај крштења. Наиме, човек када се крсти, он је нов, чист. И крштење је ново рођење, а покајање је васкрсење. И као што Он није остао у гробу, и ми ћемо се сабрати са Њим 8. дана.

Владика је рекао и да “ми носимо наш крст, а не Христов. И све што нас снађе, треба да носимо са благодарношћу. Господ нас неће оставити, само човек може оставити Бога. Зато нам је потребна вера, вера у Васкрсење Христово, вера у Његову победу над смрћу”, поручио је Епископ Јован.

Након завршеног Пасхалног вечерњег богослужења, Владика је погледао изложена васкршња јаја која су сликала деца и том приликом изабрао најлепша међу њима.

На крају, свештенство јагодинског храма и верни народ, приредили су трпезу љубави у просторијама парохијског дома.

вероучитељ Младен Алексић