Одштампајте ову страницу

ЗАПОЧЕЛИ У ШКОЛИ, РЕАЛИЗОВАЛИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

ЗАПОЧЕЛИ У ШКОЛИ, РЕАЛИЗОВАЛИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУченици ОШ “Драгиша Михаиловић” из Станова прославили су Лазареву суботу и Врбицу у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову и реализовали пројекат који је започет на часовима верске наставе а завршен у парохијском храму.

Наши свештеници, протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереји Горан Ђерковић и Сретко Петковић, су се очински побринули да деци ништа не недостаје али и да, у духу празника, прославимо Васкрсење четвородневног Лазара као и празник Христовог Уласка у Јерусалим, као некадашња деца која су га дочекала палминим гранчицама и месијанским песмама, ми данас врбиним гранчицама, знањем и врлинама.

Са циљем увођења веронауке у праксу и свакодневни живот ученика, на часовима верске наставе у ОШ “Драгиша Михаиловић” одржане су радионице на којима су ученици научили и направили производе који су у широкој употреби верника. Ученици петог разреда су правили обележиваче за књиге са мотивом иконе Васкрса која краси зид кабинета верске наставе у нашој школи и која је била главни мотив за пројекат, а коју нам је осликао мастер зидног сликарсва г. Петар Давидовић. Ученици шестог разреда су израђивали низане бројанице од перлица, док су ученици седмог и осмог разреда научили да плету наруквице са крстићем уз свесрдну помоћ и инструкције г. Бојане Перуничић. Заједнички смо у штампарији умножили наведену икону Васкрсења Христовог и од направљених производа направили продајну изложбу у порти нашег храма. Изложбеној поставци су своје радове приложили и ученици одељења 3/1 учитељице Милице Вујсић. Они су направили папирне корпице за васкршња јаја док су поједини ученици, самоиницијативно, уз помоћ својих родитеља, направили предмете од дрвета.

Након Литургије у којој смо се сви причестили, почела је продаја која је трајала читав дан, све до краја вечерње службе и литије за Врбицу. Значајна средства која смо том приликом скупили биће употребљена делом за хуманитарну помоћ народној кухињи при крагујевачкој богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, а делом за потребе извођења даљих активности ученика.

О радости коју смо понели из становљанске цркве, сведоче приложене фотографије.

Оливера Станчић, вероучитељица