Одштампајте ову страницу

ЛАЗАРЕВА СУБОТА ПРОСЛАВЉЕНА У РОГОЈЕВЦУ

ЛАЗАРЕВА СУБОТА ПРОСЛАВЉЕНА У РОГОЈЕВЦУДана 20. априла 2019. године на празник Васкрсења Лазаревог – Лазареву суботу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Преподобне мати Параскеве у Рогојевцу, надомак Крагујевца. Епископу су саслуживали: протојереј – ставрофор Аранђел Даниловић, архијерејски намесник таковски из Епархије жичке, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Бранислав Матић, јереј Гојко Марковић и протођакон Иван Гашић.

Чтецирали су вероучитељи: Никола Љубисављевић, Марко Гаљак и Борко Бпгићевић. Појали су ученици Богословије "Св. Јована Златоустa" из Крагујевца. Литургији је молитвено присуствовала високопреподобна мати Салафаила, игуманија манастира Благовештења рудничког, као и ученици локалне основне школе који су дошли у пратњи свог вероучитеља г. Марка Стевановића.

Преосвећени Владика беседио је о значају Васкрсења Лазаревог за данашње хришћане говорећи да нам овај празник открива да је Господ дошао у свет управо да би смрт претворио у сан. Епископ је вернике подсетио на стару српску поуку: "Имадосмо незнадосмо, изгубисмо познадосмо", говорећи нам како да ову поуку применимо у својим животима и исправљању нашег начина живота данас.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Велики број верника и деце приступио је светој тајни Причешћа. У току свете Литургије преосвећени Владика је пресекао славски колач старешине овога светога Храма, пречасног протојереја Драгана Васиљевића и његове домаће Цркве. Након свете Литургије преосвећени Владика је одредио место где ће се у наредним месецима градити палионица свећа. Припремљен је славски ручак за све присутне великим трудом протојереја Драгана, његове породице и парохијана.

Никола Љубисављевић, чтец и вероучитељ