Одштампајте ову страницу

У КРАГУЈЕВЦУ ОДРЖАН ПРВИ КРУГ ТАКМИЧЕЊА УЧЕНИКА ВЕРСКЕ НАСТАВЕ

У КРАГУЈЕВЦУ ОДРЖАН ПРВИ КРУГ ТАКМИЧЕЊА УЧЕНИКА ВЕРСКЕ НАСТАВЕ Сведочећи веронауку као заједничко дело ученика и вероучитеља, у суботу, 13. априла 2019. године, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржан је први круг такмичења из правосланог катихизиса за крагујевачке основце и средњошколце.

Свака истина вере преноси се као сама реалност живота, тј. као опис искуства и есенција црквености. Верска настава не постоји као просто гомилање података, већ да би се усвојио целовит православни поглед на свет у циљу вођења хришћанског (историјског) живота, а у нади на вечни (есхатолошки) живот.

Но, то не значи да знања стечена на верској настави нису проверљива квантитативно, те да се не могу организовати дружења и надметања ученика у форми такмичења. Једно такво, организовао је и Просветни одбор Епархије шумадијске, а за његову реализацију били су задужени вероучитељи: Стефан Јанковић, Марко Вуксановић, Душан Баловић и Милош Тодоровић. Тестове у обе конкуренције су прегледале вероучитељице: Оливера Станчић, Ана Зечевић и Ирена Станић.

Све школске екипе имале су по четири члана. Такмичење за основне школе одржано је у просторијама Средње економске школе, док су се средњошколци надметали у знању у Првој крагујевачкој гимназији. У конкуренцији основаца у финале су се пласирале екипе следећих школа: ОШ “Ђура Јакшић”, ОШ “Радоје Домановић”, ОШ “Доситеј Обрадовић”, ОШ “Мома Станојловић”, ОШ “Станислав Сремчевић” и ОШ “Драгиша Михаиловић”, док су се у категорији средњошколаца у наредни ниво пласирале екипе Прве крагујевачке гимназије, Средње стручне школе, ТУШ Тоза Драговић и Средње економске школе.

Финално надметање ће се одржати у недељу на празник Цвети, 21. априла 2019. године, у Средњој стручној школи у Крагујевцу и тада ћемо сазнати победнике у обе конкуренције.

Вероучитељ Горан Лазаревић