УЧЕНИЦИ ОШ “РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ” ПОСЕТИЛИ САБОРНИ ХРАМ У КРАГУЈЕВЦУ

УЧЕНИЦИ ОШ “РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ” ПОСЕТИЛИ САБОРНИ ХРАМ У КРАГУЈЕВЦУУ петак четврте недеље Великог поста која се назива и Крстопоклоном на празник Преподобног Никона, Света Литургија пређеосвећених Дарова служена је у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

Литургијом је началствовао јереј Слободан Савић уз саслужење протођакона Ивана Гашића. Велики број верника је био присутан на Литургији и тиме узео учешћа у њој. У литургијском сабрању активно учешће су узели ученици трећег разреда Основне школе “Радоје Домановић”, који похађају верску наставу и грађанско васпитање, а који су дошли у пратњи свог вероучитеља Стефана Радисављевића и учитељице Мирјане Словић.

Занимљиво је да су се поред ученика који похађају верску наставу причестио и велики број ученика који похађају грађанско васпитање. Оваквим поступком су деца показала да су апсолутно сви које води и призива Дух Свети деца Божија и постају усиновљени и наследници Царства Божијег, те на овај начин потврђују речи апостола Павла који у посланици Римљанима говори: “Јер које води Дух Божји они су синови Божји. Јер не примисте духа ропства, опет да се бојите, него примисте Духа усиновљења, којим вичемо: Ава Оче! Овај Дух сведочи нашем духу да смо деца Божија. А када смо деца, онда и наследници смо, наследници дакле Божији, а сунаследници Христови, пошто с Њим страдамо да се с Њим и прославимо” (Рим. 8. 14-17).

По завршетку Литургије ученике је угостило братство Саборног храма Успења Пресвете Богородице у епархијском дому. Велику радост и захвалност према ученицима због доласка, братство Саборног храма је изразило агапом тј. пригодним послужењем деце, као и поклањањем крстића и иконица, што је изазвало радост и осмех на лицу наших најмлађих ученика. Оваквим гестом братство је изразило не само радост, него и дело велике хуманости према најмлађим верницима и тако свима дали пример хришћанске љубави на делу.

вероучитељ Стефан Радисављевић